زیستگاهی باقابلیت چاپ سه‌بعدی در مریخ


ناسا، دیدِ "اِی آی اِسپِیس فَکتوری" را برای زیستگاهی که قابلیت چاپ سه‌بعدی در مریخ دارد تأیید می‌کند.

به گزارش گالری آنلاین به نقل از اتووود، اِی آی اسپیس فکتوری جزییات طرح پیشنهادی خود را، که زیستگاهی استوانه‌ای شکل برای سیاره مریخ است، در راستای پاسخگویی به چالش طراحی زیستگاهی باقابلیت چاپ سه‌بعدی که توسط ناسا سازماندهی‌شده منتشر کرد. پروژه مارسها (مارس هابیتات) توسط ناسا با جایزه تقریباً 21،000 دلاری تائید شد، یکی از پنج طرح انتخاب‌شده از میان هفده رده‌بندی.
این مسابقه از شرکت‌کنندگان خواسته بود که زیستگاه قابل‌اجرا و مؤثری برای یک گروه چهار نفرِ فضانورد که قرار است در سیاره سرخ (مریخ) مستقر شوند، با استفاده از تکنیک‌های ساخت‌وساز توسط چاپ سه‌بعدی طراحی کنند. سپس طرح‌های ارائه‌شده بر اساس نوآوری، طراحی معمارانه و سطح جزئیات آن‌ها در مدل‌سازی BIM رتبه‌بندی شدند.

طرح انتخاب‌شده، از طرحِ زیستگاه‌هایِ گذشته که یا گنبدهای کم‌خیز یا سازه‌هایی در زمین فرو رفته بودند، متمایز است. یک فرم استوانه‌یِ عمودی که پس از چندین مطالعه‌ی فضایی و بهینه‌سازی به‌دست‌آمده است. این شکل استوانه‌ای، باعث ایجاد مخزن تحت‌فشار بسیار بهینه‌ای است زیرا با فشار اتمسفر و تنش‌های سازه‌ای مطابقت دارد، همچنین دارای مساحت قابل‌استفاده بیشتری نسبت به حجم خود است.
پروژه مارسها کاملاً بر اساس مصالحی که در مریخ یافته می‌شود ساخته خواهد شد. در این طرح، به علت استفاده از ترکیب نوآورانه‌ای از فیبرِ (الیاف) بازالت (مشابه الیاف شیشه) که از سطح سیاره تهیه‌شده و بیوپلاستیکِ تجدید پذیر که از رشد گیاهان در مریخ به دست می‌آید، نیازی به حمل مصالح از زمین نیست. همچنین شکل استوانه‌ای زیستگاه به روند ساخت کمک می‌کند، این فرم هم قابل‌چاپ‌ترین مخزن تحت‌فشار است و هم کمترین تحرک و انعطاف‌پذیری را لازم دارد.
برای توانایی انقباض و انبساط در راستای پاسخگویی به نوسانات حرارتی شدیدِ سیاره مریخ، "مارسها" بر لبه‌هایی که بر روی اِسلاید متصل شده‌اند قرار دارد، و توسط گیره‌ها و لنگرهای خاکی در برابر بلند شدن پوسته محافظت می‌کند. در داخلِ طرح، دوپوسته‌ی طراحی‌شده مخزن تحت‌فشار را از زیستگاه جدا می‌سازند و نتیجه آن وجود کاربری‌های متعدد است.

در بالای بنا، یک بازشو بزرگ که از آب پرشده وجود دارد و اجازه ورودِ نورِ طبیعیِ زیادی را به محل سکونت می‌دهد. این ویژگی به‌وسیله پنجره‌های متناوب پررنگ‌تر می‌شود. فضای مابین پوسته داخلی و خارجی، این نور را بیشتر توزیع می‌کند تا به طرز دقیق‌تری شرایط "زمین" را به وجود بیاورد. همچنین به‌وسیله راه‌پله، سیرکولاسیون و حس معماری افزایش می‌یابد.
زیستگاه در چهار سطح تقسیم‌شده است، با یک "گاراژ" در زیرزمین، آزمایشگاه خشک و آشپزخانه در طبقه دوم، کابین‌های شخصی و حوض هیدروپونیک در طبقه سوم، و "اتاق آسمانِ" روشن جهت سرگرمی (تفریح) در طبقه چهارم. هر سطح دارای حداقل یک پنجره است که مجموعاً پانورامای 360 درجه‌ای را شکل می‌دهند. این طرح در کنار پاسخگویی به وظایف دقیق و جدی، در طولِ یک روز مریخی، به‌سلامت اجتماعی و بهداشت روان افراد توجه کرده است.
در مرحله‌ی بعدیِ چالش ِچاپِ زیستگاهِ سه‌بعدی ناسا، اِی آی اسپیس فکتوری یک نمونه (پروتوتایپ) از زیستگاه را در مقیاس 1:3 چاپ خواهد کرد. این برنامه درزمانی که علاقه‌ی زندگی بر روی مریخ به اوج رسیده خبرساز شده، همچنین در کنار آن، ایده‌های فرازمینی توسط اِلون ماسک و فاستر و شرکا منتشرشده است.
مشارکت معماران و طراحان در بررسی نحوه زندگی انسان‌ها در مریخ با توجه به کشف هیجان‌انگیزی که در روز انتشار این مقاله اعلام‌شده اهمیت بیشتری یافته است، محققان مدارکی مبنی بر وجود "دریاچه‌ای" که آب مایع دارد در مریخ پیداکرده‌اند.

logo-samandehi