"روايت ماندگاري" عنوان نمايشگاه عکس هاي شهرام زهتاب است که از 27 خردادماه آغاز و تا 6 تيرماه نير ادامه خواهدد اشت.

شهرام جعفرقلي زهتاب، با اسم هنري شهرام زه تاب، عکاس حرفه اي هنري و فرزند محسن زه تاب بازيگر پيشکسوت سينما و تائتر ايران ميباشد. تحصيل کرده رشته مهندسي و نيز کارشناس ارشد هنر هاي تجسمي در شاخه هنر عکاسي از دانشگاه است و در سال ۷۱دوره سينما را درمرکز فيلمسازي باغ فردوس گذرانده است. وي متولد ۱۳۴۸ است و عضو موسسه توسعه هنر هاي تجسمي و نيز صندوق هنرمندان و انجمن صنفي هنرمندان تئاتر کمدي است. همچنين در سابقه هنري خود فعاليت در شاخه گرافيک و چاپ و نيز بازيگري ودستياري سينما را نيز دارد.
وي در سال ۱۳۶۷، در تئاتري با نام خداحافظ به کارگرداني حسين جعفري و نويسندگي محمد چرمشير ايفاي نقش کرده است.

روايت ماندگاري عنوان مجموعه آثار عکس اين هنرمند است که اسفند ۹۹عکاسي شده وفقط تعداد محدودي از آن ارديبهشت ۱۴۰۱ زماني که قرنطينه تمام شد، ثبت شده است. وي در خصوص عنوان مجموعه بيان کرد:
روايت ماندگاري نام مجموعه عکس از هنرمندان نقاش است، در انتهاي قرن پيش سال ۹۹در دوران کرونا به اين فکر کردم که همه انسان هاي حال حاضر فقط تا آخر قرن ديگر ممکن اسات زنده باشند و بعد هيچکس يادمان هم نمي افتد کمااينکه از اين همه افرادي که از کرونا از دست داديم تعداد کمي را به خاطر داريم. هنرمندان تنها کساني هستند که يادشان قرن ها بواسطه اثارشان باقي ميماند وخواستگاه هم از اين پرتره ها ماندگاري چهره هنرمندان نقاش است که در کناراثارشان چهره شان هم ماندگار شود.
به گفته اين هنرمند تعداد عکس هااين مجموعه حدود ۵۰ قطعه است و ۳۳ تا از پرتره ها ابعاد ۴۰ در ۶۰ و ۴ قطعه ۱۵۰ در ۷۶ و ۴ قطعه ۱۰۰ در ۷۰ و يک قطعه ۷۰ در ۷۰ و يک ۶۰ در ۹۰ براي جذابيت نمايشگاه عکسهاي ۴ هنرمند بصورت مجموعه ۴تايي استفاده شده است.
زه تاب معتقد است که شايد تحت تاثير سبک مينيماليسم باشد اما تفکرات روز هاي سخت کرونايي وديدن استاد هادي جمالي در آن زمان خاص باعث شکل گيري اين مجموعه شد.
وي در پايان افزود:
در پايان بايد بگم براي اين مجموعه به جاي پوستر يک تيزر تهيه شده است، چون نظرم بر اين است که دوران چاپ تمام شده و دوران رسانه اي مجازي جايگزين شده است. همچنين يک ويدئو آرت با نريشن بيانيه يا استيتمنت من روي ويدئو هست و دو پرفورمنس در روز جمعه و اختتاميه توسط هنرمندان عزيز دکتر پويا جمالي و هستي هيچ اجرا ميشود که ديدنش خالي از لطف نيست. ضمناً استاد فريدون اميدي نقدي براي نمايشگاه نوشتند و در آخر از شما ودوستاان بابت اطلاع رساني ها سپاسگزارم.

روايت ماندگاري
توجه هنرمندانه به عکاسي پرتره و انتخاب شخصيت هاي فرهنگي و تاريخي شناخته شده و بخصوص هنرمندان، هم بعنوان ثبت تصوير شخصي و هم بعنوان روانشناسي شخصيت، يکي از موضوعات يا سوژه هاي پايدار، در ثبت و ماندگاري تصويري است که بسيار مورد توجه است.
بطور تاريخي، قبل از اختراع دوربين هاي عکاسي، ثبت چهره اشخاص توسط طراحان، نقاشان، چاپگرها و مجسمه سازان ساخته مي شد و هنرمندان نقاش بيش از همه، چهره هاي اشخاص را به سفارش خودشان مي کشيدند و يا حالات روحي هنرمندانه خود و ديگران را ثبت ميکردند.
امروزه با تنوع دوربين هاي عکاسي و در دسترس بودن انواع ديجيتال آن و نرم افزارهاي تکميل کننده و عمومي، با موقعيت هاي تکنيکي و از پيش تعيين شده و هوشمند، در حالت هاي مختلف، هر شخصي ميتواند از خود بي نهايت سلفي بگيرد يا چهره ديگران را بصورت سياه و سفيد يا رنگي با کيفيت هاي متفاوت ثبت کند.
لزوم انتخاب چهره هنرمندان بصورت طرحي سياه و سفيد، به دور از تزئينات رنگين، نحوه مدل شدن، زاويه ديد دوربين، اکد هنرمندانه مدل، لباس، نور پردازي و ساماندهي اجزاي آن، توجه و حساسيت هنرمند عکاس، ايده و در نهايتاجراي يک پروژه را بهتر بازگو مي کند.
عکاسي از پرتره يا شخصيت پردازي صحنه اي با توجه به شباهت هاي نزديک آن، عکاسي از يک موضوع و مکان واحد است، اما همه اين پرتره ها يکسان نيستند و هر يک ويژگي هاي منحصر به فرد خود را دارند.
شايد عکاسي از پرتره نشان دادن چيزي فراتر از چهره شخصي است و در واقع هدف از آن ثبت هويت اشخاص و نحوه ديد و نگرش عکاس آن است.
عکاسي مستند شيوه ديگري براي شناخت سوژه يا شخصيت پردازي واقعي است و کاملا به لحاظ موقعيت مکاني، تصوير برداري و نحوه ارائه آن با عکاسي صحنه اي متفاوت و قابل تفکيک است بنا بر اين؛ کاراکتر سازي و شيوه پرداخت احساسي از حالات يا کشف روانشناسانه موقعيت يک چهره، کار را براي انجام و نتيجه گيري آن سخت تر ميکند و اينطور بنظر مي رسد که مدل در موقعيتي صحنه اي، و حالتي غير طبيعي از خود، لحظه اي از ثبت تصوير را جلوي دوربين، نقش بازي ميکند يا حالتي از آن لحظه را به نمايش ميگذارد که عکاس برايش فراهم کرده تا بهترين پز را ثبت کند که با روحيه عکاس و يا تجسم و شخصيت پردازي و ايده کلي او نزديکتر است!
روايت ماندگار
تصويريست ماندگار از ثبت آخرين عکس هاي شهرام زهتاب در آخرين روزهاي قرنطينه انساني،
قرني که گذشت.
سال هاي مرگبار ويروس کرونا که تمام جهان را درگير کرد.
ثبت لحظاتي پايان پذير که بازگشت به آن غير ممکن بود و به زعم خود هنرمند، قرن جديدي که پايان آن را نخواهيم ديد و چيزي که ميماند تصويريست که ما ميسازيم
و فقط چهره اي از ماست که ماندگار مي ماند.
فريدون اميدي خرداد ماه ۱۴۰۱

علاقمندان جهت بازديد از نمايشگاه "روايت ماندگاري" مي توانند از ساعت 17 الي 21 به گالري خط سفيد واقع در بلوار نلسون ماندلا(جردن)، خيابان گلفام، پلاک 50، طبقه 4، واحد 7 مراجعه نمايند.








