
کتاب هاي درسي مهمترين کتاب هايي هستند که کودکان با آن سر و کار دارند و نقش مهمي در گسترش فرهنگ کتابخواني و علاقه مند کردن بچه ها به مطالعه دارند.
امروزه بيشتر تصويرگران به سوي تصويرگري کتاب هاي داستاني روي آورده و کمتر تصويرگري را مي توان يافت که به کتاب هاي غير داستاني و درسي بپردازد.
تصوير، محيط زندگي انسان را احاطه کرده و در فعاليت هاي اجتماعي او نقش اساسي را بر عهده دارد. همان گونه که کلام و نوشته از عناصر ارتباطي انسان ها با يکديگر است، تصوير نيز با ويژگي هاي منحصر به فرد خود بدون محدوديت زماني و مکاني نقش مهمتر و عام تري را در ارتباطات انساني داراست.
امروزه تصويرگران به ظريف ترين نکات محيط زندگاني خود توجه دارند که شايد از ديد بسياري از محققان و انديشمندان علوم نظري به دور مانده باشد. تصويرگر با به وجود آوردن تصاوير آموزشي و علمي، آگاهي افراد جامعه را از دنياي پيرامون خود افزايش مي دهد.در اين ميان تصويرگران کتاب هاي کودکان بايد دقت بيشتري در ارائه تصاوير مرتبط با داستان يا درس داشته باشند چرا که باعث برقراري ارتباط کودکان با کتاب مي شود و زمينه علاقه مند کردن آنها به خواندن کتاب است.
هدي حدادي نويسنده و تصويرگر کتاب هاي کودک و نوجوان اظهار کرد: چيزي که امروز در اختيار کودکان و نوجوان قرار مي گيرد بايد بسيار هوشمند باشد، کودکي که در اساس کتابخوان نباشد برايش مهم نيست در کتاب چه چيزي نوشته شده، اما گاه يک تصوير خوب، جذابيتي براي يک کتاب به وجود مي آورد که حتي کتاب نخوان ترين کودکان را به کتاب جذب مي کند.
در تصويرگري کتاب هاي داستاني بسيار خوب عمل شده است اما به علت نداشتن آموزش خوب و مسنجم دانشگاهي و آکادمي در بخش غير داستاني تصاوير خوب و يا مرتبط با درس ارائه نشده است.
بايد مفهوم، تصوير و گرافيک با يکديگر هماهنگ باشند البته اين به اين معنا نيست که صرفا کتاب مصور داشته باشيم. بلکه نبايد براي همه گروه هاي سني يک مدل کتاب توليد کرد.
هانيه کيميا ديگر تصويرگر کتاب کودک نيز گفت: دانش آموزان با توجه به تحولات و وارد شدن به عصر ديجيتال نمي توانند تصاوير گذشته را در کتاب هاي درسي بپذيرند چون تصاوير گذشته با توجه به شرايط موجود آن دوران؛ طراحي و ارائه شده است.
تصاوير کتاب هاي درسي که در گذشته طراحي و گنجانده مي شد طبق سواد بصري کودکان آن دوران بود.
دانش آموزان دهه هاي گذشته وابستگي خاص به تصاوير کتاب هاي درسي داشتند به طوري که بسياري از تصاوير به همراه متن درس را حتي پس از سال ها به ياد دارند در حالي که دانش آموزان امروز به راحتي تصاوير کتاب را فراموش مي کنند.
اين فراموشي به دليل فناوري ديجيتال و تکنولوژي ها است که بسياري از دانش آموزان و به طور کلي کودکان امروز با آن ارتباط دارند.
به عفيده کيميا، بايد تصويرسازي کتاب هاي درسي منطبق با ارزش هاي تربيتي و اسلامي باشد و نمي توان آن را به سادگي تغيير داد؛ اين يک واقعيت است که ادبيات ما به لحاظ ساختمان فکري در فضاي قديم مانده و به روز نيست، و به اين دليل نويسندگان خلاق و پيشرو کم داريم.
نکته قابل توجه ديگر، فاصله زياد ميان نويسندگان و تصويرگران کتاب کودک است که با برگزاري کارگاه، مي توان دنياي ذهني بين نويسنده و تصويرگر را تا حدود زيادي کاهش داد.
منبع : ايرنا
