تصويب قانون «نظام صنفي هنر»

اعضاي هيأت رييسه شوراي عالي خانه هنرمندان ايران در نشستي رسانه‌اي به تصميم نمايندگان مجلس مبني بر حذف معافيت مالي هنرمندان انتقاد کرد.

به گزارش گالري آنلاين به نقل از مهر، نشست رسانه‌اي رييس و اعضاي هيات رييسه شوراي عالي خانه هنرمندان ايران با حضور ايرج راد، حميدرضا نوربخش، روانبخش صادقي و امير راد و با همراهي کيوان کثيريان مدير روابط عمومي خانه هنرمندان درباره موضوع حذف معافيت مالياتي هنرمندان، صبح روز سه‌شنبه ۳ اسفند در سالن اميرخاني خانه هنرمندان ايران برگزار شد.

ايرج راد رييس هيأت رييسه شوراي عالي خانه هنرمندان ايران در ابتداي اين نشست گفت: معمولاً به جاي تلاش براي حرکت‌هاي به سمت جلو، به دنبال اين هستيم برگرديم به زماني که شرايط بهتر بوده است. مسائل فرهنگ و هنر به عنوان مساله اصلي در حاشيه قرار مي‌گيرد. مسأله فرهنگ و هنر بايد از جانب دولت حمايت شود چون اشاعه فعاليت فرهنگ و هنر تاثير مستقيمي روي جوامع مختلف دارد.

هنرمند درآمد مستمر ندارد و کارمند نيست که ماليات بپردازد

وي يادآور شد: سقفي براي دريافت ماليات تعيين شده که طي آن درآمد سالانه ۲۰۰ ميليون تومان يعني ۱۶ ميليون تومان در ماه از ماليات معاف است. هنرمند درآمد مستمر ندارد و کارمند جايي نيست که ماليات بپردازد. تئاتر در هيچ کجاي دنيا درآمد ندارد. حال فکر کنيد هنرمندي در طول يک سال در تمام حوزه‌ها فعاليت و مثلاً ۳۵۰ ميليون تومان درآمد داشته باشد ولي ۵ سال ديگر کار اينچنيني نخواهد داشت. آيا بايد از او ماليات گرفت؟

راد تأکيد کرد: هنرمندان نهايتاً ۱۰ تا ۱۲ سال توان کار مداوم و کسب درآمد دارد. يک هنرمند چند سال بايد کار کند که توان خريد يک آپارتمان ۶۰ يا ۷۰ متري در خارج از تهران داشته باشد. بايد از دلالان ماليات کسر شود نه از هنرمندان. در زمينه‌هاي مختلف ماليات مي‌دهيم. در تئاتر براي به صحنه رفتن يک اثر نه تنها حمايتي نمي‌شود بلکه در سالن‌هاي دولتي ۲۰ درصد حق سالن، ۵ درصد براي سايت فروش و ۹ درصد ماليات ارزش بر افزوده از هنرمندان دريافت مي‌شود.

رئيس هيأت مديره خانه تئاتر متذکر شد: اين تصميم آسيب به نهادها و خانه‌هاي هنري نظير خانه هنرمندان و خانه تئاتر مي‌زند. اين خانه‌ها درآمدزا نيستند. تصميمي که در گذشته براي حمايت از هنر و هنرمندان اتخاذ شده بود حالا قصد حذف‌اش وجود دارد و اين تأثير منفي روي فعاليت‌هاي فرهنگي و هنري مي‌گذارد. در سينما فروش چند فيلم سينمايي و در تجسمي فروش با قيمت بالاي چند اثر خاص نبايد ملاک قرار گيرد. بايد تأثير اين تصميم‌گيري ارزيابي شود.

جامعه هنري نگران حذف معافيت مالياتي هستند

سپس حميدرضا نوربخش نايب رئيس هيأت رييسه شوراي عالي خانه هنرمندان ايران نيز در ادامه نشست گفت: پيگيري‌هايي انجام شده و همه صنوف و جامعه هنري نگران حذف معافيت مالياتي و طرح اين موضوع در بخشي از مجلس شوراي اسلامي هستند زيرا اين تصميم باعث تعطيلي بسياري از فعاليت‌هاي هنري مي‌شود و هنرمندان را مجبور به حرکت به سمت درآمدزايي مي‌کند و اين روند لطمه کيفي جدي به فرهنگ و هنر وارد مي‌کند.

در حال حاضر دوستاني که قصد حذف معافيت مالياتي هنرمندان را دارند از چه کسي انتقام مي‌گيرند؟ اين حذف معافيت مالياتي چه سود مالي براي دولت دارد؟ 

وي متذکر شد: نمي‌دانم اين تصميم با چه انگيزه‌اي گرفته مي‌شود. در ۲ سال کرونايي اگر مردم امکان تماشاي فيلم، برنامه آنلاين و شنيدن موسيقي را نداشتند چه فجايعي اتفاق مي‌افتاد. اگر زماني عده‌اي فکر کردند و در حمايت از فرهنگ و هنر، معافيت مالياتي را در نظر گرفتند خويشاوند هنرمندان نبودند. در حال حاضر دوستاني که قصد حذف معافيت مالياتي هنرمندان را دارند از چه کسي انتقام مي‌گيرند؟ اين حذف معافيت مالياتي چه سود مالي براي دولت دارد؟

امير راد از اعضاي هيأت رييسه شوراي عالي خانه هنرمندان ايران و رييس انجمن هنرمندان نقاش نيز در بخش ديگري از اين نشست تأکيد کرد: حوزه هنر مسايل مشترک دارد و وقتي راجع به مساله‌اي صحبت مي‌کنيم در حوزه سينما، موسيقي و تئاتر هم مشترک است. دوستان شرايط عده‌اي قليل را به شرايط همه هنرمندان تعميم داده‌اند. بايد شرايط همه هنرمندان رصد و بر اساس آسيب‌شناسي علمي در اين خصوص تصميم گرفته شود. وظيفه هنرمند در جامعه فرهنگ‌سازي است و نگاه اکثر جوامع دنيا حمايت از هنر و هنرمندان است و اگر کمپاني‌هايي از هنر حمايت مي‌کنند به عنوان مسئوليت اجتماعي از پرداخت ماليات معاف مي‌شوند ولي در کشور ما ماجرا بالعکس است.

دوستان شرايط عده‌اي قليل را به شرايط همه هنرمندان تعميم داده‌اند. بايد شرايط همه هنرمندان رصد و بر اساس آسيب‌شناسي علمي در اين خصوص تصميم گرفته شود 

وي متذکر شد: بسياري از هنرمندان حتي توانايي تأمين هزينه‌هاي توليد اثر خود را ندارند.

راد اظهار کرد: هنرمندان حوزه تجسمي نامه‌اي را به رييس مجلس ارائه دادند و گروه‌هاي ديگر هم ورود کردند و اميدوارم باعث تصميم‌گيرندگان نگاه‌شان را کارشناسانه کنند. ما مخالف پرداخت ماليات نيستيم بلکه با کارشناسي و نگاه علمي در اين خصوص تصميم‌گيري شود.

در ادامه روانبخش صادقي يکي ديگر از اعضاي هيأت رييسه شوراي عالي خانه هنرمنداني ايران و عضو هيأت مديره خانه سينما هم در ادامه اين نشست گفت: نمايندگان مجلس شوراي اسلامي بي‌خبر نيستند که بسياري از اهالي سينما و هنر درگير روزمرگي هستند و بر خلاف تعداد اندکي سلبريتي درآمدي ندارند. تصميم‌گيري براي حذف معافيت مالياتي در شرايطي که کرونا تأثيري منفي و مخرب بر روح و روان جامعه داشته، بار رواني مضاعفي روي هنرمندان و آثار هنري خواهد داشت.

وي تصريح کرد: قانون نظام صنفي هنر را که سال‌هاست در مجلس مطرح و بي‌نتيجه مانده مصوب کنيد بعد از هنرمندان ماليات هم بگيريد. اهالي هنر حق بيمه بيکاري، حق اولاد، حق مسکن و بيمه درماني مناسب دارد که قرار است ماليات پرداخت کند؟ يک کارمند که ماليات پرداخت مي‌کند از تمام اين مزايا برخوردار است.

صادقي يادآور شد: در جلسه‌اي که سال جاري سينماگران با آقاي قاليباف داشتيم ايشان قيد کرد بررسي اصلاح قوانين مالياتي هنرمندان انجام مي‌شود ولي آيا اصلاح مدنظر اين است؟ براي تصميم‌گيري درباره موضوع پرداخت ماليات از سوي هنرمندان در کنار نگاه علمي بايد آسيب‌شناسي اجتماعي نيز انجام شود.

قانون نظام صنفي هنر را که سال‌هاست در مجلس مطرح و بي‌نتيجه مانده مصوب کنيد بعد از هنرمندان ماليات هم بگيريد. اهالي هنر حق بيمه بيکاري، حق اولاد، حق مسکن و بيمه درماني مناسب دارد که قرار است ماليات پرداخت کند؟ 

عضو هيأت مديره خانه سينما تأکيد کرد: ما معتقديم الان زمان مناسبي براي اين تصميم‌گيري نيست ولي اگر قرار است ماليات گرفته شود ابتدا مزاياي کاري و صنفي براي هنرمندان لحاظ شود. از همه مهمتر بار رواني که چنين تصميمي روي هنرمندان وارد مي‌کند باعث آسيب ديدن سطح کيفي آثار هنري مي‌شود.

سپس ايرج راد بروز چنين مشکلاتي را ناشي از نبود شناخت نسبت هنر و مسايل هنري در ميان مسئولان و نمايندگان مجلس شوراي اسلامي دانست و تأکيد کرد: آيا نمايندگان مجلس به ديدن تئاتر، فيلم سينمايي و کنسرت موسيقي نشسته‌اند و آيا به نمايشگاه‌هاي نقاشي رفته‌اند؟ هنوز در جامعه بازيگر را مطرب مي‌دانند و آدم‌هاي موجهي نمي‌دانند؟ اگر موجه نيستند چرا دانشگاه‌ها به لحاظ آکادميک رشته‌هاي مرتبط هنري تدريس مي‌شود؟ ما اين همه کانال تلويزيوني داريم ولي چرا از طريق اين کانال‌ها تئاتر و اجراهاي موسيقي پخش نمي‌شود؟

نوربخش نيز در ادامه اين نشست متذکر شد: حقوق توليدکنندگان اثر و حق کپي‌رايت به رسميت بشناسيد و بعد از هنرمند ماليات بگيريد. در اين کشور با يک کليک تمام آثار هنرمندان به صورت رايگان در دسترس قرار مي‌گيرد و به تاراج مي‌رود.

در بخش پاياني اين نشست صادقي درباره موضوع تشخيص صلاحيت هنرمند بودن يا نبودن در صندوق اعتباري هنري، تصريح کرد: الان در صندوق اعتباري هنر باب شده که صندوق مي‌تواند تشخيص دهد که افراد هنرمند هستند يا نه در حالي که صنف هنرمند را تأييد مي‌کند اما صندوق مجدداً خود بايد تشخيص اين امر را بدهد. آيا فيلمنامه نويسي که چند سال يک بار کار مي‌کند هنرمند نيست؟ الان در اين شرايط نبايد بار رواني مضاعفي از سوي صندوق اعتباري هنر بر هنرمندان وارد شود.

عکس از ميلاد بهشتي

پیمایش به بالا