بازديد عمومي يکروزه از باغ سفارت ايتاليا

درهاي باغ ايراني سفارت ايتاليا در تهران براي يک روز به روي مردم گشوده مي‌شود.

به گزارش گالري آنلاين به نقل از از ايسنا، سفارت ايتاليا در تهران اعلام کرد که در تاريخ دوم ژوئن سال جاري برابر با ۱۲ خردادماه ۱۴۰۲ به مناسبت روز جمهوري ايتاليا، براي اولين بار در تاريخ، درهاي باغ ايراني ـ تاريخي اين سفارتخانه را که مجموعه اقامتگاه سفير ايتاليا نيز در آن واقع شده است براي بازديد عموم باز مي‌کند.

تماشاي باغ و بناهاي قاجاري سفارت ايتاليا در تهران، محدود به يک روز و رايگان بوده که بدون رزرو قبلي امکان‌پذير نيست.

سفارت ايتاليا براي بازديد از باغ فرمانيه مقررات و شرايط محدودي را تعيين کرده که بر آن اساس، متقاضيان نخست بايد از قبل نوبت را رزرو و بليت تهيه کرده باشند. وقت بازديد در روز جمعه ۱۲ خرداد (دوم ژوئن) ‌ براي هر شخص از قبل تعيين شده و بازديدکننده براي ورود به اين باغ تاريخي بايد به همراه بليت، ‌کارت شناسايي معتبر ارائه دهد. دسترسي به اين فضا فقط در زمان تعيين‌شده و تنها براي افرادي که بليت بازديد دارند، امکان‌پذير است. رزرو براي کودکان زير ۱۰ سال لازم نيست. در زمان بازديد نيز هيچ گونه مواد خوراکي و آشاميدني ارائه نمي‌شود و همراه آوردن آن به درون مجموعه نيز مجاز نيست. با توجه به چنين شرايط محدودي، تمام نوبت‌هاي بازديد يک‌روزه از اين باغ پر شده است.

باغ سفارت ايتاليا يا باغ فرمانيه، درحال حاضر اقامتگاه ييلاقي سفير ايتاليا است که در دوره قاجار بنا شده و در تاريخ ۲ اسفند ۱۳۷۶ با شمارهٔ ثبت ۱۹۶۵ در فهرست آثار ملي ايران به ثبت رسيده‌ است.

باغ فرمانيه در استان تهران، در شمال دهکده رستم‌آباد و در جنوب باغ پراهميت کامرانيه قرار داشت. اين مجموعه و زمين‌هاي پيرامون آن متعلق به کامران ميرزا نائب‌السلطنه، شاهزاده قاجار فرزند سوم ناصرالدين‌شاه بود که پس از او، عبدالحسين ميرزا فرمانفرما از شاهزادگان قجر و نخست‌وزير ايران همه باغ را همراه با کاريز و … خريداري کرد و از آن پس نام محله و باغ فرمانيه نام گرفت. بعدها اين مجموعه به پسر ارشدش نصرت‌الدوله رسيد، او مدتي وزير خارجه و مدتي وزير ماليه بود و تا سال ۱۳۱۶ که دستگير و سپس در سال ۱۳۱۷ خورشيدي که کشته شد، اين باغ در اختيار خانواده او بود و در حوالي سال ۱۳۱۹ باغ و متعلقات آن به سفارت ايتاليا فروخته شد.

اين باغ که در حدود ۶۶ هزار متر مربع است، بر اساس نظم هندسي، بر اساس محور اصلي از شمال به جنوب به دو بخش تقسيم مي‌شد که وجود رود و حوض مياني در آن، يادآور باغ‌هاي ايراني است.

در بناي اصلي باغ کاشي‌ها مهم‌ترين تزئينات به شمار مي‌آيد که بيشتر آن‌ها به دورۀ ناصري مربوط بوده و داستان‌هاي شاهنامه فردوسي همچون گذر سياوش از آتش و نبرد رستم با ديو سفيد، شيخ صنعان از منطق الطير عطار و بهرام و گل‌اندام از خمسۀ نظامي و نيز داستان خسرو و شيرين و بزم شيرين از نظامي و همچنين پذيرايي شاه تهماسب صفوي از همايون پادشاه هندوستان را به نمايش گذاشته است.

در انتهاي اين محور، استخر بزرگي وجود دارد که در قديم به صورت مخزن آب براي آبياري باغ از آن بهره‌برداري مي‌شده است. بناي اصلي يا بناي بيروني داراي حوضخانه هشت‌ضلعي، با طاق گنبدي و تويزه‌هاي تزييني و گچ‌بري‌شده در شمالي‌ترين قسمت باغ، واقع شده است.

شهردار وقت تهران در سال ۱۳۹۸ در ديداري که با سفير ايتاليا داشت، پيشنهاد بازگشايي دوره‌اي و موقتي درهاي باغ سفارت (فرمانيه) را که از بناهاي تاريخي تهرات و ثبت ملي ايران محسوب مي‌شود مطرح کرده بود که با استقبال مواجه شد، اما با همه‌گيري کرونا اجراي آن متوقف ماند. همچنين، باغ سفارت ايتاليا چندين سال است که به محلي براي برگزاري رويدادهاي فرهنگي و هنري مشترک بين ايتاليا و ايران تبديل شده است.  

پیمایش به بالا