پيشنهاد جايزه حسين بهزاد در عرصه نگارگري از سوي علي مرادخاني

مراسم اختتاميه دهمين دوسالانه نگارگري ايران عصر ديروز 25 دي ماه با حضور معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي و هنرمندان در موزه هنرهاي معاصر تهران برگزار شد.

بايد جايزه ويژه نگارگري تعريف کنيم

در جريان اختتاميه اين دوسالانه علي مرادخاني؛ معاون هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: حضور پيشکسوتان در چنين عرصه‌هاي هنري حتي در قالب برگزاري آئين نکوداشت و تجليل موجب خواهد شد تا جوان‌ترها با قدرت و انگيزه بيشتري  در اين عرصه هنري به فعاليت و ممارست مشغول باشند.

وي ادامه داد: من شخصاً در بازديد از نمايشگاه آثار اين دوره از دوسالانه نگارگري، دچار شعف و شور و نشاط زايدالوصفي شدم. نگارگري هويت هنر ملي و ديني ماست و ارزش و اعتبار آن از ساير مظاهر ديگر هنرهاي تجسمي بالاتر است و لذا بايد شرايط مناسب‌تر و مساعدتري از وضعيت موجود فراهم آوريم تا همانطور که اشاره شد انگيزه لازم در ميان هنرمندان و فعالان اين رشته هنري براي تداوم کار و خلق آثار مانا فراهم شود.

معاون هنري وزير ارشاد گفت: يکي از اين سازوکارهاي تشويقي در اين راستا طراحي و ايجاد جايزه "حسين بهزاد" است که مي‌توان آن را به عنوان يک اتفاق بزرگ هنري ابتدا در شوراي عالي انقلاب فرهنگي مطرح کرد تا پس از تصويب و اختصاص آن به هنرمندان طراز اول هنر نگارگري، شاهد رشد و شکوفايي هرچه بهتر و بيشتر در اين عرصه باشيم.

مرادخاني گفت: به واقع طراحي و ايجاد چنين جايزه‌اي و اختصاص مبلغ قابل توجهي جايزه نقدي که به منتخبان و برگزيده عرصه هنر نگارگري تعلق خواهد گرفت موجب خواهد شد که فرايند هنري موجود در اين رشته با نظم و انسجام مناسب‌تري به وقوع پيوسته و به شکل هدفمند شاهد خلق آثاري ماندگار باشيم که به عنوان ميراث هنر ايراني براي آيندگان به يادگار باقي خواهد ماند.

وي اظهار داشت: خوشبختانه در عرصه هنر موسيقي به همت و ابتکار دوستان مسئول، اين اتفاق از چند سال پيش در حال انجام و گردآوري اطلاعات است و بايد در زمينه هنرهاي تجسمي و به ويژه هنر فاخر نگارگري که از جمله هنرهاي اسلامي محسوب مي‌شود، اقدام مشابه براي ثبت و ضبط آثار و زندگي هر يک از اين مفاخر که مي‌توانند الگوي نسل جوان و آينده هنري ايران شوند به انجام برسد.

اختتاميه دهمين دو سالانه ملي نگارگري در موزه هنرهاي معاصر تهران

مرادخاني گفت: اخير استاد محمود فرشچيان؛ پدر هنر نگارگري ايران دل نگراني‌هايي مبني بر آينده نامعلوم اين رشته هنري به سبب گرايش جوانان به هنرهاي مدرن و وارداتي غربي مطرح کردند؛ اما خوشبختانه در خلال برگزاري اين دوسالانه شاهد آن بودم که اتفاقاً نسل جوان هنرمند بسيار راغب به تلاش و فعاليت در اين عرصه هنري هستند و موج اميدوارکننده‌اي ميان جوانان براي فعاليت و هنرآموزي در اين عرصه و ساير عرصه‌هاي هنر اصيل و سنتي ايراني فراهم شده است که تا حدودي موجب خواهد شد، دل‌نگراني‌هاي اشخاصي همچون استاد فرشچيان که حق بزرگي بر هنر ناب ايراني دارند، مرتفع شود.

معاون هنري وزير ارشاد گفت: من در نظر دارم که با طرح مسئله جايزه ويژه نگارگري در شوراي عالي انقلاب فرهنگي بتوانيم که جايزه‌اي را براي هنرمندان اين عرصه در نظر بگيريم. در اين مراسم از استاد حسين بهزاد بسيار ياد شد و من فکر مي‌کنم که چرا ما جايزه حسين بهزاد نداشته باشيم. جايزه‌اي که مي‌تواند براي نگارگران ما يک امکان مستمر فراهم کند و حتي بعد از مدتي مي‌توانيم اين رويداد را به جايزه‌اي بين‌المللي بدل کنيم اما با نگاهي ژرف و با توجه به زيرساخت‌ها.

مرادخاني در پايان گفت: دست يافتن به اين مهم نيازمند مشاوره و انتقادهايي است که اساتيد اين حوزه به ما ارائه مي‌دهند و من از همين جا مي‌گويم که پيشنهادهايي را که راه‌گشا است قرائت کنيد.

نگارگري نياز به خوانش معاصر دارد

مجيد مولانوروزي هم در اختتاميه دهمين دوسالانه نگارگري ايران گفت: ما کمتر دوسالانه‌اي داشتيم که بتواند هنر ملي ما را معرفي کند. از طرفي يکي از نکات مثبت اين بي‌ينال برگزاري آن در موعد مقرر است و اين اتفاق به دليل تغييراتي که در ساختار اين انجمن ايجاد شده و از طرفي اهميتي که ميراث ملي ما پيدا کرده رخ مي‌دهد.

وي ادامه داد: شايد در فضاي معاصر، نوگرايي، نگاه مولف و ايده‌ها چندان قرابتي با هنر نگارگري نداشته باشد اما با نگاه جديد به اين ميراث ملي است که مي‌توان اين ميراث را حفظ کرد.

اختتاميه دهمين دو سالانه ملي نگارگري در موزه هنرهاي معاصر تهران

رئيس موزه هنرهاي معاصر گفت: امروز مي‌توان نگاه متفاوتي به چالش هميشگي ميان سنت و مدرنيته و تاثير آن بر مکاتب سنتي ما که بيش از همه مکتب تهران را در رشته‌هاي مختلف دچار بحران کرده است داشت. اگر چه هنر ملي ما دارد دستخوش تغيير مي‌شود اما نبايد فراموش کنيم که آبشخور آن در فرهنگ کهن ما است.

مولانوروزي گفت: امروز اگر چه به صورت طبيعي در اين بينال‌ها ما در مسير ديروز و فضاي کهن حرکت مي‌کنيم و مانوس هستيم اما بايد در نگارگري خوانش معاصر داشته باشيم.

در ادامه اين مراسم با حضور علي مرادخاني و مجيد مولانوروزي از اساتيد برجسته اين رشته تقدير شد. اميرحسين قهرماني، مصطفي سهرابي و سيد محمود افتخاري سه هنرمند و استاد پيشکسوت اين رشته بودند که در اين بخش از آن‌ها تقدير به عمل آمد.

در ادامه اين مراسم برگزيده گان دهمين دوسالانه نگارگري ايران معرفي شدند.

در بخش تذهيب  ، فاطمه بهاري عيسي لو ، فريده طهماسبي و زينب شاهي به ترتيب اول ، دوم و سوم شدند.

در بخش تشعير و طراحي به ترتيب مهدي مهدوي ، سارا آقاميري  و مير مهدي سيدي اوي ، دوم و سوم شدند.

احسان فتاحي ، رعنا شريلو و روح الله پروين هم برگزيدگان بخش گل و مرغ بودند.

در بخش نقاشي ايراني زبير سعيدي ، محمد خادم الفقراء و رحيم عظيمي به ترتيب اول ، دوم و سوم شدند.

منبع:هنرآنلاين

پیمایش به بالا