درهاي خانه ميرزا آقا خان نوري، صدراعظم ناصرالدين شاه که به «خانه امام جمعه» نيز معروف است، با پايان فاز نخست مرمت آن پس از حدود پنج سال، بازگشايي شد.

به گزارش گالري آنلاين به نقل از ايسنا، خانه صدراعظم ناصرالدين شاه، در حوالي ميدان امام خميني (ره) و بازار تهران، خيابان ناصرخسرو، در کوچه امام جمعه واقع شده است. اين بنا، حدود ۴۰ سال به ميرزا آقاخان نوري، دومين صدر اعظم ناصرالدين شاه ملقب به «اعتمادالدوله» تعلق داشت که بعدها (۱۲۸۵شمسي) شخصي با نام سيدابوالقاسم، داماد مظفرالدينشاه آن را خريد و در آن ساکن شد.
معماري اين بنا به دوران قاجار مربوط بوده است، که داراي تزئينات آينهکاري، نقاشي روي گچبري و اورسيهايي است که اين عمارت اعياني را در رده باارزشترين و نفيسترين خانههاي تاريخي تهران قرار داده است.
اين خانه در دهه پنجاه در اختيار وزارت فرهنگ و هنر بود و اکنون در مالکيت صندوق توسعه صنايع دستي و فرش دستباف و احياء و بهرهبرداري از اماکن تاريخي و فرهنگي (زير مجموعه وزارت ميراث فرهنگي، گردشگري و صنايع دستي) است که براي مرمت و بهرهبرداري با کاربري پذيرايي و فرهنگي، سال ۱۳۹۷ به مزايده گذاشته شد، اما اواخر سال ۱۳۹۸ به سرمايهگذار خصوصي آن واگذار شد.
نيما پَرَنفر، بهرهبردار و سرمايهگذار خانه تاريخي امام جمعه که پيش از اين، خانه تاريخي آقاجاننسب بابل را نيز احيا کرده بود، پيشتر گفته بود: هزينه اوليه برآورد شده براي مرمت اين خانه حدود ۳ ميليارد و ۷۰۰ ميليون تومان بود، ولي بيش از ۳۲ ميليارد تومان براي آن هزينه شده است.
اتاق آئينهکاري اين خانه قرار است به مرکز عرضه صنايع دستي فاخر ايراني اختصاص يابد و بخشي از آن نيز به مرکز پذيرايي تبديل ميشود.
به گفته سرمايهگذار «خانه صدراعظم»، اين عمارت در زمان آقاخان نوري، صدراعظم ناصرالدينشاه، حدود ۲۵ هزار متر وسعت داشته است که اکنون هزار متر از آن باقي مانده است. بناي روبهروي اين خانه يک مدرسه بود که بعد از تغيير بافت اجتماعي منطقه تعطيل و اکنون به انبار تبديل شده است.

پرنفر، احياگر و سرمايهگذار خانه صدراعظم (خانه امام جمعه) در آيين بازگشايي اين عمارت قاجاري که يکشنبه ۲۰ آبانماه با حضور شهردار منطقه ۱۳ و تعدادي از اعضاي شوراي شهر تهران برگزار شد، گفت: خوشحاليم که مشکل بروکراسي اين بنا حل شد و ما سرانجام توانستيم اين بنا را بعد از چهار سال مرمت کنيم.
اين سرمايهگذار تاکيد کرد: بناهاي تاريخي بايد بتوانند هزينههاي نگهداري خود را درآورند، وگرنه اين بناها پايدار نميمانند و خراب ميشوند.
شهاب طلايي، رئيس صندوق حفظ و احيا با اشاره به تفاسير و برداشتهاي مختلف شهرداريها که در راستاي حفاظت و احياي بناهاي تاريخي نيست، گفت: حرکتي که در تهران براي احيا شروع ميشود مدلي است براي الگوگيري شهرداريهاي سراسر کشور. در دولت چهاردهم برنامهريزي کردهايم که براي مالکان خصوصي بناهاي تاريخي که حدود ۱۰ هزار واحد است، تمرکز بر تدوين آييننامههاي حفاظت و احيا باشد تا جريان مرمت و احيا را تسهيل کند و دستورالعملهايي در اينباره تدوين کنيم.
او اضافه کرد: يکي ديگر از درگيريهاي ما، مالکيت دستگاههاي دولتي بر بناهاي تاريخي است. بنا داريم با انگيزهاي که در دولت وجود دارد، به جريان احيا و مرمت اين بناها شتاب ببخشيم.
طلايي ادامه داد: موضوعي مطرح است که بهرهبردار بناي تاريخي بايد از اين بنا سود ببرد تا زماني که نگاه به سرمايهگذار از نوع همکار نباشد، استقبالي در سراسر کشور از سوي سرمايهگذاران صورت نميگيرد.
وحيدرضا انارکي محمدي، شهردار منطقه ۱۲ نيز در آئين گشايش اين خانه، گفت: براي توسعه خانههاي تاريخي مانع نباشيم، کمک کنيم. در ماههاي گذشته ۱۵ خانه تاريخي تحويل شده است، که حمام تاريخي کاشفالسلطنه و خانه امام جمعه در بازار تهران از آن جمله است و تا پايان سال توسط مديريت شهري و بخش خصوصي تلاش ميشود ۱۰ خانه تاريخي ديگر تحويل شهروندان شود.
او اضافه کرد: ساختمان بلديه تهران کمتر از ۶۵ روز ديگر تقديم مردم ميشود. خانه هوشنگ مرادي کرماني و مجموعههاي تاريخي ديگر نيز قرار است در ماههاي آينده تقديم مردم شود. نزديکترين آنها هتل ۱۰۰ ساله «گيلان نو» است که نزديکترين بنا براي بهرهبرداري است.
شهردار منطقه ۱۲ با بيان اينکه بسته تشويقي نوسازي، مصوبه خوبي بود که نياز دارد نهادهاي حاکميتي همکاري بيشتري داشته باشند، قول داد: ما آمادگي داريم به هر خانه تاريخي در جغرافياي منطقه ۱۲ در صورت داشتن تأييد ميراث فرهنگي، ظرف ۲۴ تا ۴۸ ساعت مجوز دستي بدهيم.

خانه صدراعظم يا امام جمعه که يکشنبه ۲۰ آبانماه پس از مرمت و تغيير کاربري به پذيرايي و فرهنگي بازگشايي شد، سال ۱۳۷۵ با شماره ۱۷۷۲ در فهرست آثار ملي ايران ثبت شده است.
