ناگفته‌هايي از رييس معزول مؤسسه صبا درباره تابلوهاي جنجالي

به گزارش گالري آنلاين به نقل از ايسنا، محمدعلي معلم دامغاني – رييس فرهنگستان هنر – ۱۱ مردادماه پيامي درباره ۵۰۰ تابلو از آثار هنرمندان بزرگ ايراني، خطاب به اهالي فرهنگ و هنر و مسئولان منتشر کرد. او در پيامش اعلام کرد: «بيش از ۵۰۰ تابلو از آثار نقاشان ايراني که با تطميع تأثيرگذاري در مديران و بعضي از کارمندان به بهانه نمايشگاه و غيره، بدون شناسنامه و سند به خزانه فرهنگستان تحميل شده است، در اختيار اين نهاد فرهنگي است. شرکت "پارس آريان" به سرپرستي آقاي امين تفرشي مدعي مالکيت آن است، که ادعاست و بايستي اثبات شود.»

بعد از انتشار اين پيام، غلامرضا نامي – مشاور هنري بانک پاسارگاد – گفت: «اين بانک در دوران رياست ميرحسين موسوي در فرهنگستان هنر، قراردادي را با موسسه فرهنگي و هنري صبا بست که زير نظر فرهنگستان هنر است و آثار برخي هنرمندان را خريداري کرد که همان‌جا به‌عنوان موزه و محل نمايش آثار، نگهداري مي‌شد. «پارس آريان» شرکت سرمايه‌گذاري اين بانک است که به رئيس فرهنگستان هنر نامه نوشت و ليستي را ضميمه نامه کرد و توضيح داد، اموال درج‌شده که در فرهنگستان نگهداري مي‌شوند، به اين بانک متعلق‌اند، اما رئيس فرهنگستان همان ليست را منتشر کرد و اجازه خروج آثار را هم نمي‌دهد.»

آيدين آغداشلو -نقاش – نيز در واکنش به ادعاهاي رسانه‌اي‌شده اظهار کرد: «در سال ۱۳۸۷ بنا بر سفارشي که از طرف بانک پاسارگاد دريافت کردم، چند قرارداد با اين بانک امضا و سپس آثارم را تکميل کردم و تحويل بانک دادم و پول خودم را هم از طرف قرارداد گرفتم. ضمنا اسناد خريد و فروش آثار تماما با حضور من و آقاي امين تفرشي، به نمايندگي از طرف بانک امضا و تحويل داده شد.»

رئيس فرهنگستان هنر نيز پس از توضيحات آيدين آغداشلو درباره فروش آثارش به بانک يادشده، پاسخي را براي انتشار در اختيار ايسنا قرار داد.

حالا حجت اماني – سرپرست پيشين موسسه فرهنگي هنري صبا وابسته به فرهنگستان هنر – که در پي اين اتفاق‌ها از سِمت خود برکنار شد، درباره مشکلات به‌وجود آمده براي ۵۰۰ تابلويي که رييس فرهنگستان هنر موضوع آن‌ها را رسانه‌اي کرده است، توضيح داد: پيش از آن‌که من در فرهنگستان حضور پيدا کنم، شرکت يادشده با فرهنگستان هنر قرارداد داشت و سال به سال تمديد مي‌شد. تا جايي که به خاطر دارم، آقاي معلم هفت سال اين قرارداد را تمديد کرده و هر کاري، با اجازه او انجام شده است. او حتي براي نمايش اين آثار نيز حق‌الاجاره مي‌گرفت و اين حق‌الاجاره صرف پرداخت حقوق و بيمه کارمندان موسسه صبا مي‌شد که زير نظر فرهنگستان هنر است.

اين پژوهشگر معاونت پژوهشي فرهنگستان هنر همچنين گفت: من حدود ۱۱ سال با فرهنگستان هنر ارتباط داشتم و حدود يک‌ماه است که برکنار شده‌ام. در طول سال‌هاي فعاليتم، خيلي کم ديدم هنرمندان در فرهنگستان هنر حضور پيدا کنند. جلسات هيأت امنا نيز خيلي کم برگزار مي‌شد و اگر برگزار مي‌شد، معمولا اعضاء، نماينده‌هاي خود را براي شرکت در جلسه مي‌فرستادند، زيرا فرهنگستان در زمان مديريت اخير جدي گرفته نشد و کارها بيشتر دلي انجام مي‌شد. اکنون فعاليت‌هاي فرهنگستان هنر بيشتر به برنامه‌هاي جنبي معطوف شده است.

تابلوها در شرايط بدي نگهداري مي‌شوند

او همچنين درباره شرايط نگهداري از تابلوهايي که در فرهنگستان هنر وجود دارند، گفت:‌ آثار در شرايط بدي نگهداري مي‌شوند. فرهنگستان هنر از نظر موقعيت، در مرکز شهر تهران قرار دارد، به همين دليل آلودگي هوا در آن منطقه زياد است. از طرفي گرد و خاک حاصل از گودبرداري ساختمان‌هاي اطراف نيز اين آلودگي را بيشتر کرده است. همچنين گرماي هوا و کنترل نکردن آن نيز از جمله عواملي است که موجب تخريب آثار مي‌شود.

اماني درباره اين‌که مشخصا سندي وجود دارد که تأييد کند آثار موجود در فرهنگستان هنر به چه کسي متعلق است؟ توضيح داد: من اسناد بانک را نديده‌ام و فرهنگستان هنر نيز گالري خود را تحت عنوان اجاره در اختيار شرکت «پارس آرين» قرار داده است. بانک پاسارگاد ابتدا با ۱۳۰ اثر شروع کرد و در اين مدت، آثاري را خريد و به آن مجموعه اضافه کرد که در نهايت به يک مجموعه ۵۰۰ اثري تبديل شد. من با اين موضوع که مالک آثار چه کساني هستند، کاري ندارم؛ مشخصا مسئله من اين است که چرا قراردادي تمديد شده که مشکل داشته است؟ اگر مشکلي وجود داشته، چرا در سال‌هاي قبل حاضر به تمديد آن شده و حالا با آن مخالفت کرده‌اند؟!

درخواست افزايش حق‌الاجاره به يک ميليارد تومان

اين پژوهشگر معاونت پژوهشي فرهنگستان هنر همچنين اظهار کرد: تا جايي که من اطلاع دارم، قراردادي که سال گذشته با شرکت مذکور امضا شد، مبلغ ۳۰۰ ميليون تومان به‌عنوان حق‌الاجاره در سال بود و رييس فرهنگستان درخواست کرد که اين مبلغ براي اجاره فضا و خدمات نمايشگاهي به يک ميليارد تومان افزايش يابد. در اين ميان، يا بانک نمي‌خواست اين مبلغ را بپردازد يا واقعا در توانش نبود. آن‌ها حتي با درخواست افزايش ۵۰ ميليون توماني هم به‌عنوان اجاره، اظهار کردند که دچار مشکل مي‌شوند. آقاي معلم به من گفت، مي‌گويند مبلغ تابلوها زياد است، پس شرکت بايد مبلغ يک ميليارد تومان براي آن‌ها بپردازد. ما با بانک و عوامل شرکت «پارس آرين» اين موضوع را مطرح کرديم؛ اما آن‌ها گفتند در چنين شرايطي هيأت مديره نمي‌پذيرد. با هر منطقي هم که حساب کنيم، نمي‌توان حق‌الاجاره ۳۰۰ ميليون توماني را در يک ساله به يک ميليارد تومان رساند. مشکل آقاي معلم با من نيز از آنجا شروع شد که گفت، چرا شما از بانک دفاع مي‌کنيد؟

او افزود: ما دوست داشتيم شرکت مزبور با فرهنگستان هنر در ارتباط باشد، زيرا بسياري از هزينه‌هاي ما از جمله حقوق پرسنل و بيمه، از همين حق‌الاجاره تأمين مي‌شد.

بودجه فرهنگستان هنر صرف چه کاري مي‌شود؟

اماني در پاسخ به پرسشي مبني بر اين‌که پس بودجه فرهنگستان هنر صرف چه کاري مي‌شود؟ گفت:‌ آن بودجه صرف کارهاي خود فرهنگستان مي‌شود. موسسه صبا يک موسسه غيرانتفاعي و وابسته به فرهنگستان هنر است. بودجه دولتي ندارد و بودجه آن از هزينه‌هاي نمايشگاهي تأمين مي‌شود. اگر اين شرکت را حذف کنيم، فرهنگستان مجبور است بودجه‌هاي پژوهشي خود را به موسسه صبا تزريق کند، يعني بودجه پژوهشي را صرف کاري که نبايد انجام دهند، مي‌کند.

سرپرست پيشين موسسه فرهنگي – هنري صبا اضافه کرد:‌ اين قرارداد در حال حاضر فسخ شده و تا زماني که قرارداد جديد بسته شود، بايد طبق قرارداد قديم عمل شود.

پیمایش به بالا