
به گزارش گالري آنلاين به نقل از انجمن هنرمندان نقاش ايران، از هيات مديره هاي انجمن هاي هنري خواسته شده است که با مسئولين جشنواره تجسمي فجر ديدار و گفت و گو شود. آيا اين ديدار که بعد از انتخاب رييس و دبيرهنري و شوراي هنري است، مي تواند مفيد و راهگشا باشد؟
– چند سالي است که از دبيرخانه جشنواره تجسمي فجر تماس گرفته مي شود که هنرمندان عضو هيئت مديره انجمن ها به عنوان داور حضور داشته باشند. حضور يک هنرمند عضو انجمن ها در هيات داوري فجر به معناي نمايندگي آن انجمن در جشنواره نيست. به من هم دوبار گفته اند و من نپذيرفته ام و پاسخ داده ام تا زماني که عضو هيات مديره انجمني هستم که دوسالانه اش برگزار نمي شود، در داوري فجر شرکت نمي کنم. فجر تنها جشنواره تجسمي کشور است که بدون وقفه برگزار شده است. در حالي که دوسالانه ها سال هاست که برگزار نمي شود و از مسئولين هم کسي نگران نيست که چرا اين دوسالانه ها ديگر برگزار نمي شوند؟ دليل شرکت نکردن من در هيات داوران فجر براي اين بود که چرا به دوسالانه ها توجهي نمي شود؟ عليرغم اينکه انجمن هنرمندان نقاش ايران طرح بسيار جامعي براي برگزاري دوسالانه هنر ارايه کرد اما ارشاد از برگزاري آن سر باز زد و گفت که بودجه برگزاري چنين دوسالانه اي را نداريم. جشنواره فجر ادعا دارد که مهمترين فعاليت هاي هنري سال را تحت پوشش قرار مي دهد. فجر يک بودجه مستقل دارد. هر زمان دوسالانه ها هم داراي بودجه مستقل و دبيرخانه مستقل شدند مي توان گفت که توانسته ايم مهمترين فعاليت هاي جاري در هنرهاي تجسمي کشور را جمع آوري و رصد کنيم . درست است که فجر سال هاي اخير با سال هاي اوليه اش بسيار تفاوت دارد اما تا زماني که سياستگذاري هاي فکري و برنامه ريزي هاي فجر دولتي است ما نمي توانيم در آن حضور داشته باشيم. براي اينکه انجمن ها مناسبتي کار نمي کنند، اگر چه اعضا مي توانند در جشنواره حضور داشته باشند.
– يعني دعوت جشنواره تجسمي فجر را بعد از اتخاذ تصميم از سوي مسئولين جشنواره يک نشست به اصطلاح فرماليته مي دانيد؟
– بله! در خوشبينانه ترين حالت احتمالاً خواهند گفت که براي سال بعد چه سياست هايي اتخاذ شود و يا چه رويکردهايي در نظر گرفته شود که مشکل کمتري پيش بيايد. چون همانطور که مي دانيد سال گذشته پيرامون جايزه دادن به يک اثر کپي حاشيه هاي فراواني به وجود آمد و انجمن هاي هنري هم واکنش نشان داده و بيانيه صادر کردند.
اگر خيلي خوش بين باشيم مي خواهند نظر ما را هم بپرسند ولي اين دعوت وقتي دبير جشنواره مشخص شده و دبير هم داوران را تعيين کرده، قاعدتاً ما هيچ کاري براي جشنواره امسال نمي توانيم بکنيم و شايد اين نشست فقط يک شکل از نشست هاي پيرامون جشنواره باشد. و گرنه من چشم انداز روشني پيرامون همکاري انجمن ها با فجر را در اين نشست نمي بينم.
– در فضاي هنري اين گمانه زني وجود دارد که فجر از ابتدا قرار بوده آرام آرام جاي دوسالانه ها را بگيرد.
– براي همين است که مي گويم تا دوسالانه ها برگزار نشوند همکاري ما با جشنواره فجر منتفي است. البته مجسمه سازان در حال برگزاري دوسالانه خودشان هستند که بزودي اجرا مي شود. گفته شد که انجمن ها فجر را برگزار کنند اما هيچ وقت دعوتي و اصراري بر اين که انجمن ها مي توانند يک دو سالانه واحد را با همفکري و مشارکت هم برگزار کنند نبوده. البته آقاي ملانوروزي پس از ارائه طرح دوسالانه هنر که انجمن هنرمندان نقاش ايران تهيه کرده بود گفتند اين طرح را با انجمن هاي ديگر اجرا کنيد ولي براي آن برنامه ريزي نشد. دوسالانه ها بايد بودجه و دبيرخانه مستقل داشته باشند و ارشاد هم هماهنگي هاي لازم را براي برگزاري دوسالانه ها انجام دهد.
مسله بعدي اين است که وقتي دوسالانه برگزار مي شود اعضاي آن رشته هنري به انجمن خود بيشتر اعتماد دارند تا جشنواره اي مثل فجر. به خصوص که درباره داوري سال قبل و آن کپي از اثر خارجي شفاف سازي صورت نگرفت.
– حضور هنرمندان در جشنواره فجر بخاطر اعتماد نيست. مسئله اين است که اينقدر در اين کشور با اين تعداد دانشجوي هنر در تهران و شهر هاي ديگر جشنواره و دوسالانه کم برگزار مي شود، که برگزاري هر جشنواره اي تبديل به يک فرصت براي شرکت و ديده شدن مي شود.
– هيات مديره انجمن هنرمندان نقاش ايران با مسئولين وزارت ارشاد ديدارهاي متعددي داشته و درخواست هايي به نفع رشد فضاي هنري کشور کرده است. آيا هيچ يک از وعده هاي مسئولين عمل شده است؟
– در واقع خير! ما جلسه هاي مختلفي داشته ايم. از جلسه با آقايان ملانوروزي و مرادخاني، وزير ارشاد تا نمايندگان مجلس در همين موزه هنرهاي معاصر تهران. همگي با احترام و رفتارهاي خوب و مناسب بوده و هميشه هم حرف ها و خواسته هاي ما را يادداشت کرده اند ولي اينکه اجرايي شود، خير!!!!! انجمن ها بودجه ندارند، مسله بيمه اعضايشان نامشخص است، جاي مشخص و درستي از آن خود ندارند، جايي ثابت براي فضاي نمايش آثار ندارند و تشکيل شوراي تجسمي براي همفکري در تصميم گيري هاي کلان که هنوز اجرايي نشده است.
در فروردين ۱۳۹۵ که آقاي مرادخاني جلسه اي با اعضاي هيات مديره هاي انجمن هاي هنري داشته اند گفتند که يک شوراي تجسمي تشکيل مي دهيم. تقريباً يک سال و نيم گذشته است و همچنان هيچ اتفاقي نيفتاده است.
