
الهياري گفت: مرمت عاليقاپو در سه سال گذشته تقريباً يکي از پروژههايي بوده که بلاوقفه کار کرده و در صرف اين ۱۲ سال حدودِ ۲ ميليارد و ۸۰۰ ميليون هزينه شده است.
به گزارش گالري آنلاين به نقل از ايلنا، عمليات استحکامبخشي و مرمت عمارت عاليقاپو پس از 12 سال به پايان رسيد و سرانجام داربستهاي اين بناي جهاني در ميدان نقش جهان اصفهان از ايوانِ آن حذف شد.
فريدون الهياري (مديرکل ميراث فرهنگي استان اصفهان) گفت: ايوان عاليقاپو هم از نظر استحکام و هم از نظر موزنسازي و تزئينات مشکلاتي اساسي داشت. اين پروژه سال 1384 شروع شد و طرحِ عملياتي آنهم به اين گونه بود که روپوش عاليقاپو، ستونها، پايهستونها و تمام تزئينات و قابها مرمت شود.
وي ضمنِ اعلام اينکه 70 درصد از اين پروژهي 12 ساله؛ در سه سال اخير انجام شده، گفت: در سه سال اخير شتاب بيشتري به اين پروژه داده شد و با تأمين منابعي که صورت گرفت، پيگيريهايي که انجام شد و گروههاي فنياي که به کار گرفته شد، بهصورت کامل عمليات مرمت به پايان رسيد و ديروز هم تمام داربستها از عاليقاپو باز شد.
وي ادامه داد: در حال حاضر چند روزي بايد پيرامون حفاظها ايمنسازي صورت بگيرد و يکسري کارهاي جزئي در طرح انجام شود تا عاليقاپو به زودي به روي گردشگران بازشود و همه بتوانند در ايوانِ آن رفت و آمد کنند.
مديرکل ميراث فرهنگي استان اصفهان دربارهي ميزان بودجهاي که صرف اين پروژه شده، اظهار داشت: در سه سال گذشته تقريباً يکي از پروژههايي بوده که بلاوقفه کار کرده و در ظرف اين 12 سال، حدودِ 2 ميليارد و 800 ميليون هزينه شده و تقريباً حدود 70 درصد اين رقم به همين سه سال اخير برميگردد.
الهياري افزود: در 12 سالي که داربستها بود، بخشيهايي را معمولاً براي گردشگران بازميگذاشتند و بيشتر بهصورت يک محيط کارگاهي بود ولي الان کاملاً جنبه گردشگري دارد و در آنجا اقداماتي هم انجام گرفته که شايد يک تغيير سيماي ويژهاي به شمار آيد که در 70-80 سال اخير اينگونه نبوده است. بهطور مشخص حفاظهايي که در پيرامون اين ايوان گذاشته شده، براساس مستندات تاريخي و مطالعاتي که صورت گرفته، انجام شده. به هر حال قبلا وضعيت بنا اصلا مناسب نبود و بخش حفاظهاي پيراموني با فريمهاي چوبي مستعمل و سيم و تور بسته شده بود اما الان شرايط بهبود پيدا کرده و براي گردشگران ايمنسازي صورت گرفته است.
وي در پاسخ به اين سؤال که چرا اين پروژه در 3 سال اخير شتاب گرفت، گفت: به نظر ميرسد که در سه سال گذشته گشايش منابع مالي به اين پروژه بيشتر بوده و از طرفي، اولويتبنديهايي که براي سايتهاي جهاني وجود دارد باعث شده اين سايت جهاني در اولويت نخست قرار بگيرد.
الهياري درخصوص رونمايي از عاليقاپو بعد از بازشدنِ داربستها، گفت: برنامه داريم که تا پايان سال جاري با حضور مقامات کشوري و استاني؛ يک مراسم رونمايي براي عالي قاپو داشته باشيم.
وي همچنين درخصوصِ عمليات مرمتيِ کاخ چهلستون گفت: اقداماتي که در عاليقاپو انجام شده به موازات آن در چهلستون نيز صورت گرفته است که شايد در 40 سال گذشته نظير آن ديده نشده. داربستهاي چهلستون از اواخر 93 و اوايل 94 آغاز شده و الان ميزان پيشرفتي هم که داشته قابل ملاحظه است. با برنامهريزيهايي که صورت گرفته نحوه پيشبرد و پيشرفت پروژه نيز بهصورتي است که رفت و آمد گردشگران با مشکلات جدي مواجه نباشد.
وي گفت: ما شايد با تأمين منابع بتوانيم تا دو سال آينده کار چهلستون را تمام کنيم؛ منتها چهلستون يک پروژه بسيار بزرگي است که ايوان آن به طول 700 متر کار زيادي ميطلبد و بخش عمده آن در داخل روپوشي انجام ميگيرد که اين نمود بيروني ندارد. خوشبختانه از نظر تامين منابع در پروژه چهلستون مشکلي نداشتهايم و کارگاه ما ميتواند بيوقفه در طول سال کار کند.
