
نسخه «جامع التواريخ» يا «تاريخ رشيدي» از آثار ارزشمند و کهن تاريخي ثبت شده در فهرست ميراث جهاني يونسکو براي نخستين بار نهم اسفند در کاخ گلستان به نمايش در ميآيد.
به گزارش گالري آنلاين به نقل از ايسنا، مسعود نصرتي، مدير مجموعه ميراث جهاني کاخ گلستان گفت: اين نسخه ارزشمند در گنجينه کاخ گلستان نگهداري ميشود و يکي از شاهکارهاي جهان در حوزه تاريخ و جغرافياست که ۴۳۵ سال پيش توسط رشيدالدين فضل الله همداني يکي از مورخان بزرگ ايراني تأليف شده است. اين کتاب از نظر مطالب دست اول اهميت دارد و تا زمان خود در اختيار هيچ فردي قرار داده نشده بود. همچنين از نظر صحت و دقت اصول تاريخ نيز بسيار ارزشمند است.
وي با بيان اينکه اين کتاب به نثري ساده و واضح نوشته شده و از شاهکار تاريخي جهان و مهمترين منبع براي تاريخ اقوام حکومتهاي ترک و مغول است، افزود: بيشترين مطلب کتاب «جامع التواريخ» به نثري عالمانه بيان شده و يکي از ويژگيهاي آن اهميت دادن به منابع شفاهي بوده که بسيار قابل توجه است.
نصرتي بيان کرد: اگر رشيدالدين فضل الله همداني نوشتههاي پراکنده و در خطر نابودي و افسانههاي شفاهي مغولان و ترکان را به رشته تحريردر نياورده بود، امروز از هيچکدام از آنها خبري در دسترس نبود و به فراموشي سپرده ميشدند.
به گفتهي او، نويسنده کتاب با بيان اينکه از کارگزارن ايلخانان و از آنان به احترام ياد کرده اما در تاريخنويسي و واقعگرايي خود به درستي سخن گفته و پس از بيان ويرانگريها و غارتگران مغولان تعصب خود را نيز به صراحت بيان کرده است.
مدير مجموعه ميراث جهاني کاخ گلستان اظهار کرد: شجاعت و قلم تواناي رشيدالدين فضل الله همداني در بيان وقايع تاريخي او را در رديف تواناترين مورخان قرار داده است. همچنين قلم تحريري، نثر ساده، روشن و زيبايي اثر اين مؤلف از لحاظ ادبي، تاريخي و حتي نگارگري باعث شده تا به عنوان سندي معتبر و با ارزش شناخته شود، همهي اين ويژگيها باعث ثبت جهاني اين اثر شده است.

وي ادامه داد: نسخه «جامعالتواريخ» کاخ گلستان در قطع سلطاني حجيم با کاغذ کشميري بوده و با خط نستعليق تحرير شده است. اين نسخه ۹۸ نگاره نقاشي آب ورنگ کار نقاشان وطراحان هندي و دو سرلوح مذهب مرصع دارد و در پايين هرصفحه نام نقاش و طراح آن نوشته شده است.
بر اساس گزارش روابط عمومي کاخ جهاني گلستان؛ کتاب جامع التواريخ براي نخستين بار نهم اسفند ساعت ۱۴ در موزه مردم شناسي کاخ گلستان و به مدت ۱۰ روز به نمايش گذاشته ميشود، همچنين دو اثر نسخه خطي بينظير ديگر در گنجينه کاخ گلستان يعني نسخ خطي شاهنامه بايسنقري و خمسه نظامي رونمايي ميشود.
اين نمايشگاه با همکاري موزه و کتابخانه کاخ گلستان، اداره ثبت آثار، حفظ و احياء ميراث معنوي و طبيعي، کميته ملي يونسکو، مؤسسه پژوهشي ميراث مکتوب و سازمان اسناد و کتابخانه ملي برگزار ميشود.

