گزارش گشايش نمايشگاه “امپراطوري گل سرخ” در موزه لوور-لانس

رييس کل موزه ملي ايران نمايشگاه امپراطوري گل سرخ با حضور فرانسوا نيسن، وزير فرهنگ جمهوري فرانسه، ابولقاسم دلفي، سفير جمهوري اسلام ايران در پاريس، دکتر طالبيان، معاون ميراث فرهنگي، دکتر ژان لوک مارتينز، رييس موزه لوور، ابراهيم شقاقي، مدير کل امور حقوقي سازمان، دکتر محمدرضا کارگر، مدير کل موزه ها، دکتر نوکنده و خانم ماريل لوندير، مدير موزه لوور-لانس و مقامات عالي رتبه فرهنگي در روز سه‌شنبه هفت فروردين در موزه لوور-لانس گشايش يافت. 

به گزارش گالري آنلاين، طبق گفته دکتر جبرييل نوکنده،: نمايشگاه شامل 450 اثر مربوط به دوره قاجار از 60 موزه جهان از کشورهاي ايران، فرانسه، ايتاليا، آلمان، بلژيک، قطر، انگلستان و کانادا است که در 12 گالري با موضوعات ويژه به نمايش درآمده اند. پس از  ثبت کاخ گلستان در فهرست ميراث جهاني، نمايشگاه امپراطوري گل سرخ بزرگترين رويداد فرهنگي در مقياس جهاني درباره فرهنگ و هنر قاجار است. 

سخنراني دکتر طالبيان، معاون ميراث فرهنگي در مراسم گشايش نمايشگاه " امپراطوري گل سرخ":                                                                      

عيد نوروز و آغاز سال نو ايراني را خدمت همه شرکت کنندگان گرامي شادباش مي گويم و براي همه آرزوي سلامتي  و موفقيت دارم. اميدوارم در سال جديد بتوانيم رابطه دوستي بين دو ملت بزرگ ايران و فرانسه را بيشتر تحکيم بخشيم. سال 2018 را مي‌توان سالي درخشان در ارتباطات بين موزه اي دو کشور دانست. برگزاري نمايشگاه "لوور در تهران" و نمايشگاه " امپراطوري گل سرخ: شاهکارهاي ايراني قرن نوزدهم" دو حرکت فرهنگي بسيار مهم  و موثر در تعميق ارتباط بين دو کشور هستند و فرصت استثنايي براي مردم دو کشور ايران و فرانسه که در اين نمايشگاه ها از نزديک بتوانند منتخبي از آثار غني فرهنگ هاي دو کشور و ساير فرهنگ هاي بشري را ملاحظه کنند.

ميراث غني دوره قاجار که سنت هنري آن ترکيبي از هنر صفوي با آن چه در مواجهه نزديک جامعه ايران با اروپا در اين دوره رخ داد، ظهور نوعي از هنر را سبب گشت که تا پيش از آن سابقه نداشته است. در اين دوره واردات گسترده کالاهاي اروپايي به ايران که در ميان آنها نقاشي ها، آثار و مواد هنري نيز وجود داشت و سفرهاي مکرر پادشاهان قاجار به غرب و همچنين ورود سياحان و جهانگردان اروپايي به ايران که اغلب در طراحي مهارت فوق العاده اي داشته اند، زمينه ساز  بروز سبکي در هنر ايران شد که باعث شکل گيري نخستين بارقه هاي هنر مدرن در ايران شد. همه کمال هنري دوره قاجار را مي‌توان در مجموعه کاخ گلستان به عنوان مقر حکومتي شاهان قاجار مشاهده کرد. اين مجموعه که شاهکار معماري و هنري قرن نوزده ايران است خوشبختانه در تيرماه 1392 در فهرست ميراث جهاني  يونسکو به ثبت رسيده است و اکنون جز ميراث بشري است. برگزاري اين نمايشگاه پس از ثبت جهاني کاخ گلستان بي شک  باعث کشف لايه هاي ناشناخته از فرهنگ و هنر قاجار خواهد شد.
▫️طبيعتا دستاورد چنين نمايشگاه‌هايي و ارتباطات دوسويه، نزديکي بيشتر مردمان دو کشور و تقويت پيوندها و اشتراکات فرهنگي دو سرزمين است. دوستي دو طرفه‌اي که در آن هر دو کشور به يک ميزان براي همديگر ارزش قائلند و براي اثبات دوستي و حفظ رابطه با همديگر حاضر به قبول زحمت و هزينه هستند. برگزاري اين نمايشگاه را به مديران و کارکنان  موزة لوورلانس و همه شرکاي شرکت‌کننده در نمايشگاه از جمله کاخ گلستان و موزه ملي ايران  تبريک مي‌گويم و اميد آن دارم از پيوند و رابطة دوستانة موزه ها، دو ملت بزرگ ايران و فرانسه منتفع شوند و نتيجة آن حفظ آرامش و صلح پايدار جهاني باشد.

در پايان از دکتر مونسان، معاون رييس جمهور و رييس سازمان، از خانم نيسن، وزير فرهنگ جمهوري فرانسه، وزارت امور خارجه کشورمان به ويژه جناب آقاي دلفي، سفير جمهوري اسلام ايران در پاريس، جناب آقاي سنمو، سفير محترم جمهوري فرانسه در تهران، جناب آقاي ژان لوک مارتينز، رييس محترم موزه لوور، سرکار خانم ماريا لاوندير، مدير محترم لوور-لانس و همه مشارکت کنندگان در اين نمايشگاه و حاميان مالي آنها سپاسگزاري مي کنم. اميدوارم زنجيره پيوسته حرکت هاي فرهنگي مشابه در آينده تداوم يابد .
در خاتمه و جهت حسن ختام اين شعر سعدي را بازگو مي کنم:  به چه كار آيدت ز گل طبقي. از گلستان من ببر ورقي. گل همين پنج روز و شش باشد. وين گلستان هميشه خوش باشد.

                                        

لازم به ذکر است که نمايشگاه از هشت فروردين تا اول مرداد ماه در موزه لوور-لانس ادامه دارد.

پیمایش به بالا