با تصويب طرح نظام صنفي هنر مي‌توانيم امنيت و آرامش را در جامعه فرهنگ و هنر کشو به‌وجود آوريم

نشست شوراي عالي خانه هنرمندان ايران با حضور حجت السلام و مسلمين احمد مازني رئيس کميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در محل خانه هنرمندان ايران برگزار شد.

به گزارش گالري آنلاين به نقل از روابط عمومي خانه هنرمندان ايران، نشست شوراي عالي خانه هنرمندان ايران با حضور ابراهيم حقيقي رئيس شوراي عالي و مجيد رجبي معمار مديرعامل خانه هنرمندان ايران، اعضاي شوراي عالي و حجت السلام و مسلمين احمد مازني رئيس کميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در محل خانه هنرمندان ايران برگزار شد.
مجيد رجبي معمار در ابتداي اين نشست گفت: خانه هنرمندان ايران يک نهاد مسقل و غير سياسي است که ۲۰ سال پيش تاسيس شده است و اساسنامه آن به ثبت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي رسيده است. در خانه هنرمندان ايران ۱۲ انجمن و خانه اصلي عضو هستند و از هر يک از اين انجمن‌ها، نماينده‌اي به عنوان عضو شوراي عالي خانه هنرمندان ايران انتخاب شده است و کار اعضاي شوراي عالي خانه هنرمندان، تصميم‌گيري کلان فعاليت‌هاي خانه، عزل و نصب مديرعامل خانه و نظارت بر فعاليت‌هاي عملکرد خانه هنرمندان ايران است.
مديرعامل خانه هنرمندان ايران در ادامه با اشاره به پيشينه ساختمان و بناي خانه هنرمندان ايران گفت: پارک و خانه هنرمندان به انضمام تماشاخانه ايرانشهر از امکانات منحصر به فردي برخوردار است و همين امر اين مجموعه را در سطح کشور ممتاز و بي‌مانند کرده است. در اين مجموعه سالانه بيش از ۳۰۰ رويداد فرهنگي و هنري رقم مي‌خورد و در فضاي نمايشگاهي خانه سالانه بيش از 100 نمايشگاه برپا مي‌شود.
رجبي معمار افزود: يکي از مهم‌ترين دستاوردهاي دولت توجه ويژه به حوزه هنر و حمايت از هنرمندان است که با تشکيل نظام صنفي هنر در آينده ابعاد مختلف آن بهتر و بيشتر مشخص خواهد شد. در برنامه ششم توسعه به دولت تکليف شده که حمايت‌هاي بيشتري از هنرمندان داشته باشد و نمايندگان بايد اجراي اين قانون را پيگيري کنند.
وي گفت: پيگيري‌هاي لازم براي طرح نظام صنفي هنر در کشور انجام شده و اميدواريم با تصويب آن در مجلس شوراي اسلامي زمينه اجرايي شدن آن فراهم شود.
رجبي معمار با اشاره به ضرورت افزوده شدن واژه هنر به عنوان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي گفت: در گذشته نيز اين وزارت خانه واژه هنر را در عنوان خود داشت اما از ۴۰ سال پيش تاکنون واژه هنر از عنوان وزارت فرهنگ حذف شده است. پيشنهاد مي‌کنم اين واژه فاخر بار ديگر به عنوان وزارتخانه بازگردد.
مديرعامل خانه هنرمندان ايران تصريح کرد: نکته مهم ديگري که به عنوان خواسته همه انجمن‌ها و شوراي عالي مطرح است؛ رفع مشکلات صنفي از جمله مسائل بيمه هنرمندان است و با وجود تلاش‌هاي وزارت فرهنگ و ارشاد، وزارت کار و رفاه و وزارت بهداشت، اما بخش زيادي از هنرمندان هنوز بيمه نيستند و مسائل قانوني و صنفي جوامع هنري مشخص نيست.

رجبي معمار گفت: سال‌هاست که صنوف مختلف جامعه مانند مهندسان‏، پزشكان و وكلا داراي نظام صنفي و طبقه‌بندي مشاغل هستند اما هنرمندان از اين وضعيت برخوردار نيستند و با چالش‌هاي زيادي در اين موضوع مواجه هستند.
به گفته رجبي معمار، بودجه فرهنگ و هنر در طول سال نه هزار ميليارد است اما متاسفانه خانه هنرمندان ايران از اين بودجه حتي يک ريال هم سهم ندارد. ما در طول سال با پيگيري‌هاي متعدد شايد ۵۰ الي ۱۰۰ ميليون تومان از وزارت فرهنگ و ارشاد کمک بگيريم اين رقم در مقايسه با بودجه‌هايي که برخي از اشخاص، براي برگزاري تنها يک برنامه در طول سال دريافت مي‌کنند قابل مقايسه نيست.
در ادامه ايرج راد گفت: تاکنون جلسات متعددي براي لايحه نظام صنفي هنر تشکيل شده است اما هنوز جزئيات اين طرح تکميل نشده است. متاسفانه هنوز بسياري از هنرمندان از بيمه محروم هستند و وضيعت حقوق ايام بيکاري هنرمندان مشخص نيست. اميدوارم که تا پايان شهريور در خصوص لايحه نظام صنفي به جمع بندي برسيم و بتوانيم آن را در مجلس مطرح کنيم.
او افزود: طبق برنامه ششم توسعه اين لايحه بايد در شهريور سال ۱۳۹۵ آماده مي‌شد و در مجلس ارائه داده مي‌شد اما تاکنون ميسر نشده است. اميدوارم که اين لايحه در آينده نزديک به بهترين شکل تصويب شود تا مشکلات هنرمندان برطرف شود و رشته‌هاي هنري به عنوان شغل رسماً شناخته شوند.
غلامحسين اميرخاني نيز در ادامه اين نشست گفت: فرهنگ و هنر ما ميراث گران‌بهايي هستند که از نسل‌هاي گذشته به ما ارث رسيده است و هنرمندان همواره با آثار هنري متعددي که خلق کرده‌اند به اين گنجينه افزوده‌اند و آن را پربارتر کرده‌اند. هنرمندان ايراني نه تنها در عرصه ملي، بلکه درعرصه بين‌المللي نيز آثار درخشاني در حوزه‌هاي مختلف هنرهاي تجسمي، تئاتر، سينما و ادبيات ارائه کرده‌اند.
او افزود: اما پرسش اساسي اينجاست که آيا از هنرمندان در مقايسه با ساير عرصه‌ها آن گونه که شايسته آنها بوده حمايت شده است. پاسخ آن را همه ما مي‌دانيم. در دوراني که کشورهايي که هيچ تاريخ و فرهنگي ندارند با سرمايه‌گذاري و هزينه کردن قصد دارند که براي خود پيشينه فرهنگي و تاريخي بسازند چرا ما نسبت به داشته‌هاي خود بي‌اعتنا هستيم و ارزش‌هاي هنرمندان‌مان را ناديده مي‌گيريم.
نگار نادري‌پور در ادامه اين نشست با اشاره به قانون ششم توسعه گفت: متاسفانه اسامي رشته‌هاي هنري در قانون حمايت از مولفان ذکر نشده است و از ما هنرمندان نيز به عنوان اصحاب هنر ياد مي‌شود. اگر اسامي اين هنرها تک تک ذکر شود زمينه‌اي فراهم مي‌شود تا قوانيني براي شکوفايي و رشد رشته‌هاي مختلف هنري مطرح شود.
نادري‌پور با اشاره به بند ج ماده ۹۲ قانون ششم توسعه گفت: در اين بند مطرح شده است که دولت و شهرداري‌ها و سازمان آب و فاضلاب مکلفند با ارائه تعرفه فرهنگي و يا پروانه ساختمان در زمينه آب و برق و گاز، حمل و نقل و پست، با استفاده از کاربري فرهنگي در فضاهاي مسکوني از کتابفروشان، ناشران و مطبوعات که داراي مجوزهاي قانوني لازم هستند حمايت کنند.
او افزود: در اين ماده قانوني انجمن‌هاي هنري و موسسات هنري جا افتاده‌اند. بايد اين نقايص برطرف شود.
در ادامه کامران ملکي با اشاره به حضور مازني رئيس کميسون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي در جشن سينما گفت: زماني که آقاي مازني در کنار عليرضا محجوب دبيرکل خانه هنگام اهداي جوايز روي سن ايستاده بود، سخنان ارزشمندي گفت و در اين سخنان مطرح کردند که در شأن خانه سينما نيست که صنوفش به عنوان صنف «کارگري» ثبت شود، سخنان او نويد بزرگي به اعضاي خانه سينما بود.
او ادامه داد: وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز در ديداري که با اعضاي شوراي عالي خانه سينما داشتند عنوان کردند که وضيعت هنر در برنامه ششم بر روي زمين مانده است، ما اهالي سينما اميدواريم که هر چه زودتر وضيعت لايحه نظام صنفي هنر به سرانجام برسد.
فرزاد فرجي رئيس هيات مديره انجمن هنرمندان سفالگر نيز در سخنان کوتاهي گفت: متاسفانه نه تنها در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي عنوان هنر حذف شده است، بلکه در کميسون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي نيز نامي از هنر ديده نمي‌شود.
او افزود: در بودجه سالانه فرهنگي کشور هيچ سهمي به انجمن‌ها اختصاص داده نشده است، اميدوارم که در مصوبات مالي کشور تغييري در اين بخش بوجود آيد.
حجت السلام و مسلمين احمد مازني رئيس کميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي با اشاره به آغاز دهه اول محرم گفت: اگر امروز عاشورا زنده است، مديون هنرمندان و فعاليت آنها هستيم. هنرمندان با آثاري که خلق کرده‌اند سهم بسزايي در ترويج مکتب عاشورا داشته‌اند. هنرمندان امروز را از نسل هنرمنداني مي‌دانم که عاشورا را زنده نگاه داشته‌اند. من نيز به عنوان يک مسئول تلاش مي‌کنم که ادامه مکتب امام حسين (ع) باشم.
حجت الاسلام احمد مازني با بيان اينکه نظام صنفي هنر ضرورتي است که جامعه هنري به شدت به آن نياز دارد ادامه داد: معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي نيز خبر از تهيه لايحه مرتبط با اين موضوع داده است به همين دليل ضمن درخواست سرعت دادن به اين کار، در تدوين نظام هنر پيگيري کردم که براساس پيگيري‌هاي انجام شده تاکنون طرح مدوني براي آن تدوين و ارائه نشده است.

وي گفت: در واقع اگر نظام صنفي هنر مد نظر قرار بگيرد صنوف بسيار وسيع‌تري را در بر مي‌گيرد. اميد است با تصويب اين نظام شرايط هنرمندان تغيير کند و چارچوب حق و حقوق و مسائل مرتبط با آنها مشخص شود.
وي گفت: در تلاش هستيم تا در مجلس، قانون صنفي هنر را تصويب کنيم، زيرا هنرمندان فاقد اين قانون هستند و همين مسئله مشکلاتي را ايجاد کرده است. در حال‌ حاضر هنرمندان مانند کارگران بايد از طريق وزارت رفاه به دنبال حقوق خود باشند که اين امر در ‌شأن آنها نيست. اميدوارم اين قانون هرچه سريع‌تر توسط مجلس تصويب شود.
مازني ادامه داد: در دفتر کارم در خارج از مجلس شوراي اسلامي جلسات متعددي براي تهيه و تدوين طرح کامل نظام صنفي هنر برگزار کرده‌ايم و در اين جلسات از نظرات افراد صاحب نظر در اين حوزه بهره گرفته‌ايم.
رئيس کميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي افزود: براي مطرح کردن اين طرح در مجلس بايد به مسائل مختلف فکر کنيم. اگر اين طرح را بدون در نظر گرفتن مسائل مالي بخواهيم در مجلس مطرح کنيم با امضاي ۱۵ نماينده مي‌توان آن را در صحن مجلس مطرح کرد. اما اگر بخواهيم به مسائل مالي هم فکر کنيم بايد محل تامين بودجه اين بخش را نيز مشخص کنيم.
مازني افزود: اگر اساسنامه در مجلس تصويب شود از نظر مالي مي‌تواند نيز مي‌توانيم در صندوق ذخيره ارزي کمک بگيريم. متاسفانه در حال حاضر شش الي هفت درصد کل بودجه کشور به فرهنگ و هنر اختصاص پيدا کرده است که بودجه بسيار ناچيز است.
او ادامه داد: در جنگ جهاني دوم چرچيل را به مجلس فرا خواندند تا از بودجه فرهنگ بکاهند و به بودجه وزارت دفاع بيفزايند چرچيل در پاسخ گفت ما براي چه مي‌جنگيم؟ با اين سخن او موضوع کسر بودجه فرهنگ به نفع بودجه دفاع منتفي شد. اما متاسفانه با اين که مدعي فرهنگ و هنر هستيم هر جا که کم بياوريم از بودجه فرهنگ و هنر مي‌زنيم.
مازني با بيان اين مطلب که با تصويب طرح نظام صنفي هنر مي‌توانيم امنيت و آرامش را در جامعه فرهنگ و هنر به‌وجود آوريم گفت: سينما صنعتي پول ساز است. بايد قبول کنيم که همه رشته‌هاي هنري صنعت هستند ما بايد تلاش کنيم که اين صنايع به خود اتکايي برسند.
در اين نشست محمد سرير، ايرج راد، نگار نادري‌پور، کامران ملکي، غلامحسين اميرخاني، ناصر نصير، ابراهيم حقيقي و افشين شاهرودي حضور داشتند.

پیمایش به بالا