کوروش گلناري : دروس هنري دانشگاه‌ها به‌روز نيست/ نکاتي درباره استخدام استادان

مدير گروه مجسمه سازي دانشگاه هنر معتقد است بزرگترين ضعف رشته هاي هنري در دانشگاه ها به‌روز نبودن سرفصل‌هاي درسي و تناسب نداشتن با تجربه‌هاي بين المللي جديد است.

به گزارش گالري آنلاين به نقل از مهر، نمايشگاهي از آثار فارغ التحصيلان رشته مجسمه سازي دانشگاه هنر با مديريت و جمع آوري کورش گلناري مدير گروه مجسمه سازي دانشگاه هنر در گالري ايرانشهر برپا است. نمايشگاهي با ۲۰ اثر مجسمه از فارغ التحصيلان اين دانشگاه که شايد يکي از معدود فعاليت هاي نمايشگاهي يک دانشگاه هنري باشد که از سوي يک دانشگاه اتفاق مي افتد.

کورش گلناري درباره اين اقدام به خبرنگار مهر گفت: دانشجوهاي ترم ۶ مجسمه سازي واحدي دارند به نام واحد نمايشگاهي که دانشجوهاي ترم ۱ و ۲ بايد به آنها کمک کنند تا آثاري را براي يک نمايشگاه جمع کنند. اين واحد براي ورود دانشجو به فضاي حرفه اي بسيار تاثيرگذار است و من به دنبال گسترش فکري که در پس گنجاندن اين واحد در مفاد درسي بود و راهي براي ورود فارغ التحصيلان هنر به فضاي حرفه اي، اين نمايشگاه را راه انداختم و تصميم اين است که هر سال در پايان دو نيم ترم چنين نمايشگاهي را برپا کنيم. از طرف ديگر اين نمايشگاه ها باعث مي شود هم گالري دارها هم مجموعه داران با اين جوان هاي تازه نفس آشنا شوند.

وي درباره نحوه انتخاب آثار توضيح داد: چون دانشجوها رفتارهاي مختلفي در حيطه مجسمه سازي دارند سعي کرديم انتخاب ها به گونه اي باشد که در همه مدل ها اثري در نمايشگاه باشد. به طور مثال هم مجسمه هاي مفهومي و هم فيگوراتيو نمونه اي در نمايشگاه دارند.

گلناري در پاسخ به اينکه درباره تدريس رشته هنر در دانشگاه ها مباحث مختلفي به عنوان آسيب مطرح مي شود از جمله به روز نبودن مرجع و سرفصل دروس رشته هنر و واحدها، به روز نبودن استادان، پذيرش بيش از ظرفيت دانشجو در رشته هنر و… شما کدام آسيب را در اين حيطه جدي تر مي دانيد، بيان کرد: به نظرم به روز نبودن برنامه هاي درسي در رشته هنر آسيب بسيار جدي تري است و اين آسيب را امروزه استادان با راه حل هاي شخصي حل مي کنند. در واقع استادهايي که خود را به روز نگه مي دارند سعي مي کنند اين خلاء را به شکل شخصي و بر اساس دانش و تجربه خود براي دانشجو پر کنند.

وي ادامه داد: در دنيا سيستم هاي آموزشي هر سال بايد به روز شوند و حتما بايد هر سال برنامه درسي تازه طراحي شود، حتي شده در قالب ورک شاپ ها هم بايد اين اتفاق بيفتد. اين وظيفه در کشور ما قاعدتا به عهده وزارتخانه و بعد خود دانشگاه هاست، اما اين مساله به حال خود رها شده است. اين کار سيستم است که تشخيص دهد مثلا يک درس عمومي يا اختصاصي تا چه اندازه براي دانشجو مفيد است نه اينکه يک استاد خودش به تنهايي اين مساله را تشخيص دهد.

گلناري با اشاره به اينکه ضعف به روز نبودن سيستم آموزشي در تمام مراحل آموزشي ما مشاهده مي شود، ادامه داد: در سيستم آموزشي ابتدايي و متوسطه هم اين مشکل سيستمي وجود دارد و مفاد درسي اين دوره ها نيز بازنگري نمي شود. در حاليکه رفتارهايي به شکل مداوم در فضاي بين المللي شکل مي گيرد که بسيار پيشروست، مدام گرايش هاي تازه و نوع نگاه به آموزش خصوصا هنر در دانشگاه ها دچار تحول مي شود ولي ما در شرايط خوبي نيستيم.

وي درباره ميزان پذيرش دانشجو در مقايسه با بازار کار در رشته هاي هنري نيز گفت: نبود تناسب ميان پذيرش دانشجو و تقاضاي بازار کار در همه رشته هاي هنري وجود دارد. حتي در سطح بين المللي هم ميزان هنرجوها و کساني که در رشته هنري مشغول به کار حرفه اي مي شوند در تناسب يکسان و برابري نيست. اصولا مسير حرفه اي شدن در عرصه هنر بسيار پيچيده است و در دنيا هم هنرمند شدن کار سختي است براي همين بسياري از افراد بعد از فارغ التحصيلي اصلا در رشته خود به فعاليت ادامه نمي دهند.

مدير گروه مجسمه سازي دانشگاه هنر ادامه داد: من معتقدم مي توان در همين جامعه رشته هنر خواند، بازار کار پيدا کرد و بسيار موفق بود. به طور مثال شهرداري ها براي اين رشته کم هزينه نمي‌کنند. ممکن است اين انتقاد وارد باشد که هزينه ها جاي درستي هزينه نمي شود يا سليقه‌ها خيلي مناسب نيست اما اطراف مجسمه سازان وزنه هاي اقتصادي کمي نيست.

گلناري در پاسخ به اينکه چه تعداد مدرس هنر مي شناسد که بتوانند نقص به روز نبودن مفاد درسي را جبران کنند نيز بيان کرد: متاسفانه به تعداد انگشت شماري استاد به‌روز داريم که يکي از دلايلش اين است که بيشتر منابع به زبان لاتين است. دوم اينکه ساز و کارهاي استخدام ها در دانشگاه ها خيلي تخصصي نيست. در واقع ممکن است فردي بدون تخصص و با نمره پايين هم آيتم هاي ديگر را پر کند و استاد دانشگاه شود. از طرف ديگر واقعا آموزش از خودگذشتگي مي طلبد که همه افراد آن را ندارند. شما حقوق يک استاد دانشگاه هنر در کشورمان را با استادي در کشورهاي ديگر نمي توانيد قياس کنيد. به هر حال براي عده اي مسائل اقتصادي مهم است و عده اي هم هستند که در هر صورت به روز بودن و هنرمندانه زيستن برايشان اهميت دارد.

گلناري در پايان درباره نسل جديدي که اين روزها از طريق تحصيل در دانشگاه وارد جريان حرفه اي هنر مي شوند نيز بيان کرد: به گمانم نسل جوان بسيار خوش فکر هستند و اگر در آنها انگيزه ايجاد شود بسيار نسل متفاوتي هستند که رفتارهاي هنري متفاوتي هم دارند. من از کار کردن با اين نسل بسيار لذت مي برم و بخشي از شادماني زندگي من زندگي کردن با اين جوان هاست.

پیمایش به بالا