مروری بر آثار هنرمندان نقاش مسیحی ایرانی به بهانه ی آغاز سال نو میلادی (بخش سوم)

به گزارش گالری آنلاین در آستانه ی آغاز سال نو میلادی با توجه به حضور و تاثیرات چشمگیر هنرمندان ایرانی مسیحی بر تاریخ ، فرهنگ و هنر ایران مروری خواهیم داشت بر زندگی و آثار چند تن از هنرمندان نقاش مسیحی ایرانی.


کلارا آبکار

کلارا آبکار (۱۲۹۴ - ۱۳۷۵ش)، مینیاتورساز و تذهیب کار، در تهران به دنیا آمد. وی دانش آموختۀ هنرستان عالی هنرهای زیبا با درجۀ ممتاز در مینیاتور و تذهیب بود.


شرکت در چندین نمایشگاه گروهی در نگارخانه های مهرگان، باشگاه ارامنه و موزۀ هنرهای معاصر از جمله فعالیت های حرفه ای وی محسوب می شوند.

معروف ترین آثار آبکار عبارت اند از: انوشیروان و بزرگمهر، شکار بهرام، یوسف و زلیخا، پیرزن و سلطان سنجر و تاج پیمان(نگین کاری روی نقره). وی همچنین تابلوهای بسیاری در زمینۀ تذهیب دارد که تذهیب هشت ظلعی او با طرح بته جقه بسیار معروف است.

وی، به پاس سال ها فعالیت هنری، مفتخر به دریافت لقب استاد از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ۱۳۷۱ش شد. او همچنین برای طراحی سیمرغ خود جایزۀ جشنوارۀ کارل کروپ را دریافت داشت.

استاد کلارا آبکار در۱۳۷۲ش منزل و کلیۀ آثار خود را به سازمان میراث فرهنگی اهدا کرد و این سازمان نیز در ۱۳۷۳ش موزۀ کلارا آبکار را در مجموعۀ فرهنگی کاخ سعدآباد بنا نهاد.



هراچ کاراپتیان

هراچ کاراپتیان (۱۳۲۱ - ۱۳۸۵ش)، نقاش و مینیاتورساز مدرن، در تهران به دنیا آمد. وی، که تحصیلات خود را در انگلستان به پایان رساند، ابتدا دانشجوی رشتۀ معماری بود اما پس از مدتی به گرافیک و نقاشی روی آورد.


آثار کاراپتیان مبتنی بر موضوعات فلسفی و مذهبی و در سبک سوررئال است. وی با استفاده از تکنیک های آبرنگ، رنگ روغن، آکرلیک و گواش و تلفیق فرم های شرقی با فنون غربی دست به خلق آثاری ارزشمند زده. تابلوهای کاراپتیان در دهه های چهل و پنجاه میلادی موفق به کسب جوایز بسیاری شد. آثار وی در مجموعه های شخصی، موزۀ هنرهای معاصر ایران و موزۀ ارمنستان نگهداری می شود.



یرواند نهاپتیان

یرواند نهاپتیان (۱۲۹۲ - ۱۳۸۵ش)، نقاش و از پایه گذاران نقاشی آبرنگ در ایران، در جلفای اصفهان به دنیا آمد. وی تحصیلات خود را در کالج انگلیسی به اتمام رساند. سپس، در فاصلۀ بین ۱۳۰۲-۱۳۱۲ش نزد سرکیس خاچاطوریان، از نقاشان بنام ارمنی، به تکمیل هنر نقاشی پرداخت.


آثار نهاپتیان شامل مینیاتور، مناظر طبیعی و موضوعات برگرفته از زندگی روزمره است. تابلوهای کلیسای وانک جلفا و مسجد شاه اصفهان از شاهکارهای وی محسوب می شود و تابلوهای مردمی کوچ بختیاری و عصاری او زندگی روزمرۀ ساکنان جلفا را منعکس می سازد. تصویر طبیعت زیبای اصفهان مشخصۀ آثار اوست. آثار نهاپتیان در موزه های ایران و سایر نقاط جهان نگهداری می شود.


یسایی شاجانیان

یسایی شاجانیان (۱۳۱۸ - ۱۳۶۶ش)، مینیاتور ساز، مرمت کار آثار تاریخی و استاد تذهیب، در جلفای اصفهان به دنیا آمد. وی دانش آموختۀ هنرستان هنرهای زیبا و از شاگردان یرواند نهاپتیان بود.


شاجانیان با مطالعۀ هنر مینیاتور در عصر صفوی به این هنر روی آورد. آثار بسیاری از وی در کلیسای وانک اصفهان، هتل عباسی اصفهان و هتل والدورف آستوریای نیویورک به چشم می خورد. شاجانیان همچنین دارای سابقه ای طولانی در مرمت آثار تاریخی است. تابلوهای مینیاتور سبک صفویه و قاجاریۀ شاجانیان در زمرۀ شاهکارهای جاویدان اوست. پس از مرگ شاجانیان، به پاس خدمات ارزندۀ وی، درجۀ دکترای هنر به او اعطا شد.


logo-samandehi