معرفی نامزدهای جشنواره جهانی معماری
جشنواره جهانی معماری از سال ۲۰۰۸ فعالیت خود را در چند بخش مختلف آغاز کرده است که انتخاب ساختمان سال جهان مهمترین آنهاست. این رویداد طی این سالها به شناسایی و معرفی بناهای بدیع و نو معاصر پرداخته و معماران ایرانی نیز در ادوار گذشته در آن حضور یافتهاند.
به گزارش گالری آنلاین، ایلنا به نقل از «سیانان» نوشت، جشنواره جهانی معماری «WAF» امسال نیز چون سالهای قبل برگزار میشود. این جشنواره یک رویداد سالانه است. کارشناسان و هنرمندان کشورهای مختلف این جشنواره را یکی از معتبرین رویدادها با موضوع معماری میدانند که به بناهای معاصر و امروزی میپردازد. باید یادآور شد در دنیای امروز مرز بین هنرها برداشته شده است. هنرهای تجسمی محدود به یک یا دو رشته نیست و هنرهای متعددی را دربرمیگیرد که معماری هم یکی از آنهاست. در دنیای امروز نگاه هنرمندانه به مقولات مختلف است که به آنها زیبایی میبخشد و جشنواره جهانی معماری به این موضوع توجه ویژه دارد.
جشنواره جهانی معماری که شاید در ایران کمتر آن را میشناسیم از سال ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۱۱ در بارسلون واقع در کشور اسپانیا برگزار شده و در ادامه کشور سنگاپور به مدت چهار سال میزبانی آن را به عهده داشته است. این رویداد از سال ۲۰۱۶ به طور مشترک در برلین و آمستردام برگزار شده است.
آنچه این رویداد رقابتی را جالبتر میکند نحوه داوری آثار است. رویه به این شکل است که معماران راه یافته به مرحله نهایی که تعداد آنها حدود پانصد و پنجاه نفر است پروژههای خود را در اتاقهای مخصوص داوری به اعضای هیئت ارزیابی ارائه میدهند. در ادامه انتخابها و داوریها یکی از پروژهها به عنوان ساختمان سال جهان انتخاب میشود. این رویداد سایتی مخصوص به خود دارد که در آن به اطلاعرسانیهای لازم میپردازد. این رویداد بخشهای مختلفی دارد و برندگان هر رده برای جوایز نهایی ساختمان جهانی سال، چشمانداز سال، پروژه آینده سال و فضای داخلی سال رقابت خواهند کرد. این رویداد پس از شیوع جهانی کرونا در سال ۲۰۲۲ به صورت حضوری درلیسبون برگزار شد که زمان آن سیام تا دوم دسامبر بوده است.
ساختمان جهانی سال، پروژه آینده سال، فضای داخلی سال، چشمانداز سال، جایزه عکاسی معماری، جایزه VELUX ۲۰۲۲، برج «Quay Quarter» واقع در کشور استرالیا برنده سال گذشته جشنواره سالانه معماری است. این ساختمان برجگونه دویست و شش متر ارتفاع دارد و در نزدیکی اپرای سیدنی واقع شده است. این ساختمان اداری که به صورت یک دهکده عمودی طراحی شده، فضاهایی را فراهم میکند که بر همکاری، سلامت، رفاه و تراسهای خارجی تمرکز دارد. برج دارای نمایی است که دریافت گرمای مستقیم را کاهش داده و تهویه طبیعی را به ساختمان میبخشد اما علت تمیز کردن هوا را میتوان در باغهای عمودی دانست که در پایین ساختمان قرار میگیرند.
در پانزدهمین دوره این جشنواره پروژه «مسیر رویایی» اثر استودیو معماری کات از ایران به عنوان پروژه برنده بخش پروژه آینده سال ۲۰۲۲ معرفی شده است. مهدی کامبوزیا مسئولیت این پروژه را به عهده دارد. «مسیر رویایی» یک مسیر پیادهروی و دوچرخهسواری شهری را در بخش غربی مجموعه اراضی عباس آباد به خیابان ولیعصر تهران متصل میکند.
پروژه «مسیر رویایی» از نمای بالا/ این بنا به عنوان پروژه برنده بخش پروژه آینده سال ۲۰۲۲ جشنوره جهانی معماری انتخاب شده است
داوران، این پروژه را پروژهای با مفهوم معماری و شهرسازی بومی میدانند. شکل هندسی این بنا تحسین هیئت داوران جشنواره جهانی معماری ۲۰۲۲ را بر انگیخته است.
نگاهی به آثار و جزییات جشنواره جهانی معماری ۲۰۲۳
در میان نامزدهای شانزدهمین جشنواره جهانی معماری؛ مسجد آرام دبی، یک آسمانخراش مملو از درخت در کشور سنگاپور و یک مرکز تحقیقاتی پرورش پاندا در چنگدو، چین، به عنوان بهترین ساختمانهای جهان انتخاب شدهاند. دیگر ساختمانهای قابل توجه در فهرست نهایی شامل ترمینال A فرودگاه بینالمللی لیبرتی نیوآرک، موزه هولوکاست استرالیا در ملبورن و استادیومهای ملی جدید در کامبوج و سنگال است. از دیگر برندگان اخیر میتوان به یک کتابخانه عمومی در هلند و یک نیروگاه انرژی زباله به انرژی دانمارکی اشاره کرد که به عنوان یک پیست اسکی و اسنوبرد مصنوعی عمل میکند.
شانزدهمین جشنواره جهانی معماری در سال ۲۰۲۳ حدود ۲۵۰ پروژه تکمیل شده را در فهرست نهایی جوایز جهانی این رویداد قرار داده است. در این میان یکی از پروژههای مذکور به عنوان ساختمان جهانی سال انتخاب میشود. در ادامه ارزیابیها، داوران پروژههای معماری مسکونی، تجاری و فرهنگی را به سه دسته تقسیم میکنند و به ارزیابی آنها میپردازند. سپس آثار منتخب برای جایزه کلی رقابت خواهند کرد.
ارزیابیها اواخر ماه نوامبر امسال (آبان ماه ۱۴۰۲) در سنگاپور برگزار میشود و هیئت متخصص انتخاب متشکل از ۱۴۰ نفر است. پل فینچ، مدیر برنامه جشنواره جهانی معماری یا همان «WAF» در بیانیهای مطبوعاتی در رابطه با این رویداد گفته: در دنیایی که بحرانهای متعدد وجود دارد معماران همچنان مشغول چالشهای روزمره و گاه غیر عادی خود هستند تا با مهارت و تخیل پروژههایشان را به سرانجام برسانند.
مرکز محاسبات و علوم داده دانشگاه بوستون که توسط معماران KPMB طراحی شده، این بنا در میان ۲۵۰ سازهای است که در فهرست نهایی «ساختمان سال جهان» قرار گرفته است
موزه عمان یکی دیگر از پروژهایی است که برای «ساختمان سال جهان» کاندیدا شده است
بنایی در وسط آبهای تایلند با نام «Angsila » که برای صید صدف طراحی و ساخته شده. این پروژه را مقصدی برای اکوتوریسیم و مزرعهای کارآمد برای صید صدف میدانند
برج یازده طبقه پاندا در چنگدو واقع در کشور چین. این بنا مکانی جدید و مدرن است که برای تحقیقات و پرورش پانداهای غولپیکر ساخته شده است
شرکت معماران دباغ مستقر در امارات متحده عربی در بخش (ساختمانهای مذهبی) برای مسجد «نور» یکی از منتخبان جشنواره جهانی معماری
ایستگاه هیدروژن در استان توکوشیما، ژاپن نامزد ساختمان سال جهان
غرفه چوبی «Turrell» در مالدیو یکی از دو پروژه انتخاب شده برای جشنواره جهانی معماری امسال توسط شرکت برزیلی «Studio MK27«
مرکز ورزشهای الکترونیکی خمیده توسط موسسه طراحی معماری مرکزی-جنوب در هانگژو، چین به جشنواره امسال آمده است
گنبد موقت بامبو که توسط شرکت اندونزیایی Biroe طراحی شده است، توسط صنعتگران و صنعتگران محلی در بالی پیش از اجلاس سران G۲۰ در سال گذشته در جزیره ساخته شد