آبی مصری بر روی مجسمههای پارتنون یافت شد
مجسمههای مرمر کلاسیک یونانی امروزه شفاف و سفید به نظر میرسند، اما یک مطالعه جدید نشان میدهد مجسمههای معروف پارتنون با قدمت ۲۵۰۰ سال همیشه اینطور نبودهاند و نقشهای گل و دیگر طرحهای استادانه داشته اند.
به گزارش گالری آنلاین، با استفاده از یک تکنیک تصویربرداری غیرتهاجمی، محققان موزه بریتانیا و کینگز کالج لندن آثاری از رنگ را بر روی 11 مجسمه از 17 مجسمه یافتند. این مطالعه این هفته در مجله Antiquity منتشر شده است.
دکتر جیووانی وری، نویسنده اصلی این مطالعه، دانشمند حفاظت در موسسه هنر، گفت که اغلب رنگ بر روی یافتههای باستانشناسی باقی نمیماند، بهویژه در مواردی مانند مجسمههای پارتنون که بین سالهای 447 تا 438 قبل از میلاد برمیگردد و به طور مداوم در معرض محیط باز قرار میگرفتند.
اینها فقط لایههای رنگ نازکی در بالای سطح این اجسام هستند. رنگ اولین چیزی است که تأثیر محیط را می گیرد. همچنین ممکن است در طول ترمیم های متعدد کثیفی به نظر رسیده اند و بهطور ناخواسته از بین رفته باشند.
یونان بارها خواستار بازگرداندن مجسمههایی شده است که لرد الگین دیپلمات انگلیسی از معبد باشکوه پارتنون در آتن در اوایل قرن نوزدهم، زمانی که او سفیر امپراتوری عثمانی بود، که در آن زمان بر یونان حکومت میکرد، برداشت.
نور مادون قرمز آثار رنگی را که مدت زیادی از بین رفته است را تشخیص می دهد. تکنیک مورد استفاده برای یافتن رنگ در سال 2007 توسط Verri ایجاد شد. وری گفت: این فرآیند از نور مادون قرمز استفاده می کند که آثار میکروسکوپی رنگی را پیدا می کند که چشم نمی تواند ببیند. با روشن کردن مجسمه ها با نور قرمز، رنگدانه ای به نام "آبی مصری" نور را جذب می کند و به صورت سفید درخشان در دوربین ظاهر می شود.
به گفته انجمن سلطنتی شیمی، "آبی مصری" رنگدانه محبوب زمان خود بود که با استفاده از کلسیم، مس و سیلیکون ساخته می شد. آبی روشن به دلیل کمیاب بودنش بسیار ارزشمند بود و معمولاً برای سلطنت یا تصویر خدایان و الهه ها ذخیره می شد.
رنگ آبی متمایز در چندین مکان از مرمرها، از جمله دم مار روی مجسمه پادشاه اسطوره ای ککرپس، در فضای پس زمینه مجسمه های دمتر و پرسفون و روی لباسی که دیون، مادر آفرودیت پوشیده بود، یافت شد. بر اساس این مطالعه، گلبرگ های گل در نزدیکی ته پارچه پیدا شد.
وری گفت: «تفسیر این آثار بسیار کوچک همیشه پیچیده است. بنابراین، ما پیشنهاداتی (از این الگوها) از طریق مقایسه با سایر آثار هنری ارائه می دهیم.
وری گفت که محققان همچنین یک رنگ ارغوانی را شناسایی کردند که از طریق فرآیند تصویربرداری، بلکه توسط چشم انسان یافت شد. این مطالعه میگوید رنگی که آنها آن را «بنفش پارتنون» نامیدند، بهویژه منحصربهفرد است، زیرا محققان دریافتند که با استفاده از صدف درست نشدهاند.
وری گفت که بنفش مبتنی بر صدف را می توان با استفاده از تکنیکی به نام فلورسانس اشعه ایکس تشخیص داد، اما این رنگ در این مورد وجود نداشت.
این مطالعه اضافه کرد که متون کلاسیک به رنگ ارغوانی اشاره دارند، اما مواد تشکیل دهنده آن فاش نشدند زیرا رنگ بسیار ارزشمند تلقی می شد.
مایکل کاسموپولوس، استاد باستان شناسی و مطالعات یونانی در دانشگاه میسوری-سنت، می گوید: «این مطالعه اخیر شواهد بیشتری ارائه می دهد که تزئینات رنگارنگ در هنر یونان باستان رایج بوده است.
«این یک معامله بزرگ است زیرا ایده سنتی غربی را که هنر کلاسیک فقط مرمر سفید ساده است را به چالش میکشد و نشان میدهد که چقدر رنگ برای هنرمندان یونان باستان مهم بوده است. … این یافتهها به ما کمک میکند تا فرآیند خلاقیت پشت سر، و همچنین معنای پارتنون و مجسمههای آن را درک کنیم.»
وری گفت: در این مرحله، بازسازی ظاهر اصلی مجسمهها «واقعاً امکانپذیر نیست»، زیرا تکنیک تصویربرداری فقط رنگ آبی را تشخیص میدهد، و «زیرا بازتولید یکی از بزرگترین شاهکارهای بشر به زبان مدرن چیزی نیست که بتوان به راحتی انجام داد.
ویلیام ووتن، نویسنده این مطالعه از کالج کینگ لندن، گفت: «آنچه که ما واقعاً توانستیم نشان دهیم سطوح خاصی برای استفاده از رنگ نیست، بلکه این است که هم حکاکی و هم رنگ بخشی از یک هدف هستند. دقت و توجه فوق العاده در تولید مجسمه - هم حکاکی و هم رنگ آن - در واقع در سراسر جهان باستان تا حدی قابل مشاهده بود که ما هنوز در حال درک آن هستیم.
این مطالعه به موارد قبلی اشاره میکند که مجسمههای یونانی رنگی بودند، مانند سال 2008 که محافظان موزه آکروپولیس در آتن رنگدانهای سبز رنگ را در فریز غربی یافتند که یک سوارکار را نشان میداد.
وری گفت که امیدوار است به زودی تصویربرداری بیشتری برای یافتن رنگ های دیگر موجود در مجسمه ها ایجاد شود.