نمایش "انسان" در موسسه فرهنگی هنری صبا
موسسه فرهنگی هنری پژوهشی صبا از روز شنبه هفتم مرداد ماه 96 میزبان آثار تقاشی و عکاسی گروهی از هنرمندان به کیوریتوری وحید ایروانی تحت عنوان "انسان" خواهد شد.
در استیتمنت نمایشگاه آمده است:
پس از بحث جهان بینی، مهمترین بحث ، انسان بینی و یا به اصطلاح رایج، انسان شناسی است. چرا که انسان موضوع تمام مکتب ها و ایدئولوژی ها اعم از دینی و یا غیر دینی است. انسان شناسی ازجهات مختلفی از اهمیت ویژه ای برخوردار است از آن جمله می توان به رابطه انسان شناسی با شناخت خدا و معاد و همچنین رابطه آن با تهذیب نفس و شناخت فلسفه آفرینش انسان اشاره کرد .
وحید ایروانی
این نمایشگاه تا 14 مرداد ماه ادامه خواهد داشت.
وحید ایروانی، کیوریتور نمایشگاه، دارای مدرک رشته گرافیک است و مدیریت هنری شرکت نقطه خط و مجله ویدئوی تجسمی پیش رو را به عهده داشته است.
او که تاکنون در چندین جشنواره و نمایشگاه گروهی و انفرادی شرکت کرده است در باره هدف اصلی جمع آوری این مجموعه می گوید:
پس از بحث جهان بینی، مهم ترین بحث، انسان بینی ویا به اصطلاح رایج، انسان شناسی است.
چرا که انسان موضوع تمام مکتب ها و ایدئولوژی ها اعم از دینی ویا غیر دینی است.انسان شناسی از جهات مختلف از اهمیت ویژه ای بر خوردار است از آن میتوان به رابطه انسان شناسی با شناخت خدا و هم چنین، رابطه آن با شناخت فلسفه آفرینش انسان اشاره کرد.
اما تمام موضوعات به انسان خلاصه میشود. جهان هستی بدون انسان تهی است و شکل و مفهوم امروزی خود را از دست می دهد.و در مواردی فاقد وجود می شود.
در این نمایشگاه بازنمایی عکاسی را داریم و تاش های نقاشان را که در موضوع انسان آثار خود را خلق کرده اند.
ایروانی در رابطه با چگونگی شکل گیری ایده ی این نمایشگاه گفت:
ایده این نمایشگاه از اتفاقات و رویداد های جهان پیرامون زندگی مان شکل گرفته است.
از نابودی، جنگ، اعدام، زندگی، بمب گذاری ها، از نامهربانی های انسان ها با هم نوع خود و گاه با محیط زیست. اما در کنار همه ی اینها هنوز زیبایی وجود دارد... هر هنرمند نسبت به برداشت خودشان از '' انسان '' آثاری را خلق کرده اند.
وی در رابطه با ابعاد، سبک و تکمیک آثار، توضیح داد:
در این نمایشگاه 37 هنرمند حضور دارند. بزرگترین اثر 100*70 سانتیمتر و کوچکترین اثر 30*40سانتیمتراست و در کل نمایشگاه به سه سایز خلاصه شده 30*40 ، 50*70 و 100*70 سانتیمتر به نمایش در می آید.
در انتخاب اثر تز نظر سبک و تکنیک هیچ گونه محدودیتی برای هنرمندان گذاشته نشده است.
خالق اثر آزادانه اثر خود را خلق کرده است. به عقیده ی من هنرمند در آزادی، بهتر میتواند حرف های خود را بزند و در آزادی و امنیت فعلی خدا را شاکریم که آزادانه کار میکنیم و حرف هایمان را به طور مصور میزنیم .
این هنرمند ضمن تاکید بر اینکه اعتراض به شرایط فعلی حاکم در جهان مهم ترین علت انتخاب این عنوان بوده است، بیان کرد:
هر هنرمند نسبت به دید خود و نوع جهان بینی خود اثر خود را خلق کرده است.
معمولا اثری را انتخاب میکنم که از مستعد بودن هنرمند آن اثر آگاه باشم، آثار انتخابی در بیشتر موارد فیگوراتیو بوده است.
وی در پایان افزود:
امروزه با نگاهی سطحی به روزنامه ها خبر گزاری ها ، شبکه های رسانه جمعی و با توجه به انتشار اخبار در فضا های مجازی خبر از نابسامانی حاکم بر جهان می دهد. از هنجار شکنی ها و جنایات، تجاوزها ، اعدام ها ، مهاجرین و پناهنده های بی خانمان های کشورهای جنگ زده و ...
یاد جمله ای از احمد شاملو افتادم: وقتی کنار رودخانه دارن گردن میزنند نمی شود از زیبایی ها لذت برد ...
مگر می شود این اتفاقات را در جهان دید و سکوت کرد؟؟؟
هنرمندان با هنرشان حرف می زنند.
ما هنرمان مسلح است.
در گفتگوی خبرنگار گالری آنلاین با برخی از هنرمندان این نمایشگاه مطرح شد:
روشنك بابایی متولد ١٣٥٩ و فارغ التحصیل رشته گرافیك است، از ٢٠ سالگی به طور جدی در رشته نقاشی و هنر های تجسمی فعالیت داشته و سال ٩٥ باولین نمایشگاه انفرادی خود را در خانه هنر ایران برگزار کرده است.
بابایی معتقد است در آثار خود، به عنوان یك هنرمند به دنبال ریشه ها ، سنتها و تضادها بوده و افزود:
انسان یعنی پله پله رسیدن به تكامل همانند مسیر هنر برای هنرمند.
وی در رابطه با سبک و تکنیک آثار خود توضیح داد:
من یك نقاش رئالیست، سنت گرا هستم ولی در این میان افكار وایده های هنر قرن بیستم رهایم نكرد . این شد كه تصمیم گرفتم سنت گرایی هنر ایرانی را در كنار سنت شكنیه هنر اروپایی در قالب رئال ارائه دهم و با الهام از نقاش بزرگ پیكاسو، پیشكسوت هنر كوبیسم تصمیم به بر گزاری این نمایشگاه گرفتم
پارسا صفی، دیگر هنرمند این نمایشگاهه در رابطه با روند تکمیل پروژه از مرحله شکل گیری ایده تا اجرا، بیان کرد:
ایده ی اولیه ی این مجموعه مربوط به دو سال پیش است . از زمانی که مسیر دانشگاه را معمولا در اتوبوس ، مترو و در اقشار مختلف جامعه طی می کردم . در این میان به چهره های خسته و خواب آلوده ی کارگران و کارمندانی آزرده از سرما و گرما و کار زیاد پی می بردم که توجه هر هنرمند و به خصوص دانشجوی نقاشی را جلب می کرد. چهره هایی بسیار جذاب برای طراحی و نقاشی مرا وادار به عکاسی از آنان کرد . سرانجام بعد از عکاسی های پی در پی در طی دو سال از این مدل های گم شده در گوشه و کنار شهرمان ، اسکلت اصلی این مجموعه شکل گرفت . مجموعه ای با عنوان "خواب در بیداری" که شامل هشت تابلوی نقاشی می شود .
شروع کار من برای این مجموعه اوایل تیرماه 96 و با هدف ارائه در این نمایشگاه بود .
- آیا در مفهوم اثر خود تحت تاثیر نظریه و یا شخص خاصی بوده اید؟
بله استادان طراحی من ، مرا به توجه بیشتر به اطراف و به خصوص چهره های مردم تشویق می کردند . همین موضوع نیز باعث شد در طول روز کمی از بی تفاوتی خارج شوم و از این کار نتیجه هم بگیرم .
صفی دلیل انتخاب عنوان "خواب در بیداری" برای مجموعه خود را چنین شرح داد:
در واقع با قرار گرفتن در مقابل این آثار ، شاید نامی که در نظر گرفته شده کمی گمراه کننده باشد . در این مجموعه هشت پرتره وجود دارند که هفت پرتره در خواب اند و یکی از پرتره ها بیدار است و جلب توجه می کند . در واقع زمینه ی این مجموعه بر پایه ی بیداری آن فرد است و خواب، لایه ای است بر بیداری ای که باید وجود داشته باشد اما خواب جای آن را گرفته است.
وی در رابطه با سبک و تکنیک آثار خود افزود:
این مجموعه را با استفاده از رنگ روغن و بر روی هشت قطعه مقوای 13 در 18 سانتیمتر کار کرده ام.
در چند زمینه ی هنری فعالیت دارید و چرا؟
اصلی ترین هنر من نقاشی است . هنری که در دانشگاه نیز مشغول به تحصیل آن هستم . عکاسی، دیگر شاخه ای است که علاقه ی فراوانی به آن دارم که یکی از دلایل علاقه ی من باز می گردد به رشته ی دانشگاهی ام ؛ زیرا عکاسی مکمل نقاشی است . من با عکس گرفتن کادر را بهتر می شناسم ، چیدن عناصر در کادر را بهتر می شناسم و در نقاشی از آن بهره می برم . به عبارتی دیگر برای کمک به نقاشی ، عکاسی نیز می کنم و از آن لذت می برم.
هنرمند دیگر این مجموعه، سمیرا پیمان پاك، متولد ١٣٥٩ و لیسانس روانشناسی بالینی است. وی از سال ١٣٧٠ نقاشی را زیر نظر اساتید مربوطه شروع کرده و سال ١٣٨٠ اولین نمایشگاه نقاشی انفرادی خود را در نگارخانه سبز برگزار کرد.
وی در رابطه با مفهوم اثر خو گفت:
موضوع انسان همیشه همراه ما بوده و گاهی اوقات لازم است عمیق تر به آن بپردازیم و یك هنرمند آن را در آثارش جستجو میكند.
در استیتمنت آثار این هنرمند آمده است:
انسان بودن،انسان شدن،انسان ماندن،مساله این است.
لوح سپید هویت را چگونه طرح زدن و طرح را چگونه نگاه داشتن مسئله این است...
چه ترسناك است حفره هایی كه سیاهند،سیاه میمانند و سپید نمی شوند در وجود ما.
آنچنان كه یونگ میگوید؛ نقاط تاریك "ایگو" یا "من" در وجود هر فرد و ناشناخته ماندن آن،ت سلط غرایز و ترسها را برای فرد به ارمغان می آورد.
پس سپید می زنم،با سایه هایی تاریك سپیدم را.....
پیمان پاك در مورد سبك و تکنیک آثارش بیان کرد:
سبك اصلی من در نقاشی هایم رئال است؛ گاهی اوقات بد نیست كه پا فراتر گذاشته و رهاتر قلم زد، شاید حس درونی ام بیشتر نمایان شود...
در اجرای این آثار من از تكنیك رنگ روغن استفاده كرده ام و زمان كشیدن آن برای من مطرح نبود،چرا كه وقتی غرق در احساس باشی گذران عقربه ها را نمی فهمی....
مریم نقیبی، متولد ۱۳۶۹ و فوق لیسانس معماری از دانشگاه علم و صنعت ایران، هنرمند دیگر در این نمایشگاه است.
وی در گفتگو با خبرنگار گالری آنلاین در رابطه با آثار خود توضیح داد:
از سرآغاز، انسان طبیعت را مأوای خود دانسته، گاه با آن در ستیز بوده و گاه آن را مورد احترام قرار داده است، آن را زمینه تخیّل خود قرار داده است و با آن اسطوره پردازی کرده است.
حال، آشفتگی و نابه سامانی فضاهای شهری و زندگی، لزوم توجه دوباره به طبیعت را به عنوان ماهیتی یکپارچه و جامع ایجاد می کند.
توجه به خطوط طبیعی و ارگانیک، بافت، رنگ و فرم هایی سازگار با تصورات ذهنی انسان ها، آدمی را از قید و بندهای زندگی شهری می رهاند.
در این رابطه، مفاهیمی ازلی لمس می شوند و مخاطب به سادگی فرم ها و رنگ ها و فارغ از دغدغه های زندگی شهری در لحظه ای همگام با طبیعت حرکت می کند.
وی در ادامه افزود:
آشفتگی و نابه سامانی فضاهای شهری و زندگی، لزوم توجه به خطوط طبیعی و ارگانیک، بافت، رنگ و فرم هایی سازگار با تصورات ذهنی انسان ها را ایجاد می کند تا آدمی را از قید و بندهای زندگی شهری برهاند.
این مجموعه طی ۱ سال تکمیل شده است که حال ۴ اثر از آن به نمایش درآمده اند.
نقیبی در رابطه با روند شکل گیری، سبک و تکنیک آثار این مجموعه و عنوان آثارش چنین گفت:
در روند شکل گیری این مجموعه نمی توان از مفهوم مینیمالیسم که در زندگی حرفه ای من در معماری جاریست چشم پوشی کرد.
لمس سادگی به دور از هر دغدغه ای، در زندگی امروز مهم ترین دلیل برای امتخاب این مجموعه بود.
آثار این مجموعه به سبک فیگوراتیو و با تکنیک اکلریک خلق شده اند.
دیگر هنرمند این نمایشگاه، فاطمه سیدرضی، نقاش، مدرس و عضو انجمن نقاشان ایران، دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته گرافیک و نقاشی است. وی در14 نمایشگاه انفرادی و گروهی شرکت کرده و از این هنرمند کتاب «تحلیل نقاشی» دوره سونگ در سال 95 منتشر شده است.
سیدرضی در مورد روند شكل گیری ایده تا اجرا،انتخاب آثار و تكمیل مجموعه و مدت زمان سپری شده تا نمایشگاه ،توضیح داد:
هر یك از مراحل نقاشی و یا عكاسی، از ایده تا اجرای اثر هنری، نوعی وظیفه ی ارتباطی یك هنر مند واقعی است كه در آن، یك تعریف به نوع دیگری متناسب با مرحله ی بعدی این روند تبدیل می شود.
برای اجرای مناسب اثر هنری، طرح ها ، اسكیس ها و نمودارهای اولیه ی خوب یك هنرمند،منجر به تصمیم گیری درست و در نتیجه اجرای عالی هنرمند می شود.
در تمدن بشری، ایده نقش مهمی در تحولات جامعه و سطوح گوناگون از خود بروز داده است. سفر به كره ماه بدون داشتن ایده ای كه نخستین بار ژول ورن بیان كرد، امكان پذیر نبود.
به نظر من، یك هنرمند باید به طور مشخص ایده خود را توضیح دهد. منظور از ایده، هدف و زمینه شكل گیری طرح است. مانند بازتعریف برخی از عناصر اجرا و یا بر پایه ذهنیتی بیانی مانند نقد یك پدیده اجتماعی.
آنچه این نمایشگاه را با دیگر نمایشگاه های گروهی متفاوت كرده ،ایده ای بود كه برای برگزاری آن در نظر گرفته شده است.
وی در مورد دلیل انتخاب این عنوان و مفهوم آن برای این مجموعه شرح داد:
موضوع انسان خود، پروژه ای بود كه مدتها قبل در ذهن آقای ایروانی شكل گرفته و برای اجرای ایده ایشان زمان طولانی لازم بود تا به اجرای خوب برسد، به گفته ایشان پس از بحث جهان بینی، مهمترین بحث، انسان بینی و یا به اصطلاح رایج ، انسان شناسی است. چرا كه انسان موضوع تمام مكتب ها و ایدئولوژی ها اعم از دینی و یا غیر دینی است.