افتتاح گالرى هنرهاى زيباى تهران همراه با برگزارى نمايشگاه آثار نقاشى استاد فخرالدين مخبرى

نمايشگاهي از آثار نقاشى فخرالدين مخبرى همزمان با افتتاح گالرى هنرهاى زيباى تهران از روز جمعه 3 تيرماه برگزار مي شود. "مي بايست چشمي دقيق و روحي پذيرنده و شفاف داشته باشي تا هر چه دقيقتر بتوان مفاهيم را به مخاطب منتقل کرد ." اين را فخرالدين مخبرى در گفتگو با خبرنگار گالري آنلاين بيان کرد. در ادامه خواننده گفتگو با اين هنرمند باشيد.

استاد فخرالدين مخبري نقاش رئاليسم، در سال 1342 در استان تبريز شهرستان سراب متولد شد، وي کار خود را در نوزده سالگي زير نظر استاد مرتضي کاتوزيان، نقاش مشهور رئاليسم ايران آغاز کرد.

استاد مخبري تحت تاثير آثار شيشکين و با الهام از سبک وي به نقاشي منظره پرداخت، بافت آثار، در کنار نور و رنگ و از همه مهم تر ترکيب‌بندي فضاهايي رؤياگون و مناظر بکر و طبيعي و همنشيني انسان و طبيعت از مهم ترين ويژگي هاي آثار اوست.

وي در پرتره نگاري و نمايش حالات احساسي در چهره افراد از شيوه نقاشي هنرمندان همچون رامبراند و روبنس الهام گرفت.

نمايشگاه ها

آثار استاد مخبري در نمايشگاه هاي داخلي و خارجي متعددي به نمايش گذاشته شده است. ايشان در جمع صد نقاش برترجهان در سال هاي 2012-2013-2020 از سوي ART Reneval Center شناخته شده اند.

اين هنرمند در رابطه با هدف اصلي جمع آوري اين مجموعه توضيح داد:
هر هنرمندي پس از فراگيري اصول و تجربه اندوزي نهايتا تمايل دارد که آثار خود را که در طول عمر هنري خود خلق کرده است به نمايش بگذارد. قبل از اين نمايشگاه در خارج از کشور نيز نمايشگاه هايي نيز داشته ام و علاقه دارم در اين زمان که دوران پس از کرونا در ايران و توقف بسياري از فعاليت ها است، حاصل زحمات چندين ساله اينجانب که به نمايش در آمده است مورد قبول صاحب نظران قرار گيرد .
به گفته اين هنرمند، در اين نمايشگاه سي و شش اثر به نمايش گذاشته شده است که با توجه به سوژه ها در ابعاد مختلف اجرا شده است . همچنين با هدف اينکه مخاطبان بدون هيچ پيش زمينه و يا قضاوتي جهت بازديد در نمايشگاه حضور يابند، عنوان خاصي را به اين رويداد هنري در نظر نگرفته است.
سبک و با چه تکنيک آثار اين مجموعه که  حاصل چندين سال آموزش تجربه و زحمات اين هنرمند است، را ميتوان به چند بخش تفكيك كرد:
بخش اول صرفا جهت آموزش تجربه اندوزي كشف رنگهاي  موجود در طبيعت که از نظر تنوع بي نظير است و مطالعه دقيق آنها بوده است که در اين زمان با مطالعه و دقت در آثار هنرمندان شاخص ايراني و بين المللي سعي در کسب مهارت و تجربه داشته ام .
در دومين بخش كارهايم تمرکز بر سوژه گرايي که عمدتا برداشته از اتفاقات روزمره انسانها مانند شادي ها، نگراني ها ، مشکلات و مصائبي که با آنها دست در گريبانند داشته ام که  هر كدام از اين آثار پالت رنگي خاص متناسب با سوژه خود را دارد كه با حس نقاش و دريافت وي از شرايط انتخاب مي شود .
مرحله سوم آثارم كنش و واكنشهايي هست كه برداشته از اتفاقات دنياي امروزي است . آنچه بشريت در حال حاضر با آنها مواجه است مانند مشکلات زيست محيطي و آسيب هاي وارده به طبيعت که تاثير ويرانگري در زندگي حال و آينده انسان خواهد داشت به همراه وقوع جنگهاي ناجوانمردانه که در اثر خودخواهي نوع بشر در ادوار مختلف اتفاق افتاده است تماما موضوعاتي است که ذهن مرا درگير خود کرده است و با آنچه در توان و دستانم وجود داشته است سعي در انعکاس آنها در آثارم و جلب توجه مخاطبين به اين موضوعات داشته ام .
اعتقاد راسخ دارم براي به تصوير کشاندن اين موضوعات مي بايست چشمي دقيق و روحي پذيرنده و شفاف داشته باشي تا هر چه دقيقتر بتوان مفاهيم را به مخاطب منتقل کرد . در اين بخش سعي خود را به منظور ديدن هر چه دقيق تر رنج ها و دردهاي ناشي از اتفاقات ناگوار اين روزگار که روح هنرمند را آزرده مي سازد، داشته ام و براي انتقال آن به مخاطب خود از سبك رئاليسم كه به راحتي قابل فهم عامه مردم است بهره گرفتم . در عين حال براي بهره گيري از جذابيت هاي هنر مدرن و معاصر بعضا در آثارم از سبك رئاليسم تخيلي و حتي از سبك سورئال نيز استفاده کرده ام که در اين بخش در نظر داشته ام که دريافت شخصي مخاطبان از آثارم را نيز داشته باشم .

وي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه در خلق آثار اين مجموعه تحت تاثير تفکرات شخص يا مکتب به خصوصي بوده ايد؟ بيان کرد:
در اينجا جا دارد از استاد عزيزم جناب آقاي مرتضي كاتوزيان تقدير و تشكر ويژه ايي داشته باشم كه انصافا در ايجاد ديدگاه و رشد هنري بنده  نقشي کامل و به سزا داشته اند . قاعدتا هنرمند در طول مراحل يادگيري تا ايجاد سبک خاص خود بهره هاي متفاوتي از آثار بزرگان در رشته خود خواهد برد و من نيز در اين بخش از نگاه و سبک هاي بزرگان اين هنر مانند رامبراند و شيشکين بهره برده ام اما در نهايت سعي داشته ام در انتخاب رنگ ها و تكنيك ها روش خاص خود را داشته باشم که اميدوار هستم در اين راه موفق عمل کرده باشم .
مخبري در رابطه با آغاز فعاليت هنري خود بيان کرد:
از دوران كودكي به شدت به نقاشي علاقه داشتم بطوري كه تمام صفحات كتاب و دفترم پر طراحي از از اشكال و احجام و چهره ها بود که البته به اين واسطه از سوي معلمان توبيخ و تنبيه نيز مي شدم اما اين علاقه در درون من ذاتي بود تا اينکه يکي از معلم هاي درس هنر در دوران مدرسه مسير زندگي من را تغيير داده و باعث شد تا تصميم قاطع خود را مبني بر ادامه اين راه گرفته و در نهايت نقاشي را به عنوان حرفه و هنر مورد علاقه خود انتخاب نمايم .
قطعا همواره براي هنرمند مسير به پايان نمي رسد و پيوسته راه ادامه و اهداف جديدي ايجاد مي گردد . من نيز در حال حاضر اعتقاد دارم پتانسيل هاي بسياري در اين سبک نقاشي وجود دارد که هنوز به آن پرداخته نشده و دريچه هاي جديدي براي انتقال بسياري از ناگفتني ها به مخاطبين در ذهن من باز شده است .
وي در پايان افزود:
البته هميشه اعتقاد دارم که يک هنرمند در طول مدت عمر هنري خود پيوسته در حال يادگيري است اما در مقطعي نيز مي بايست آنچه آموخته است به ديگر هنرجويان انتقال داده و آنها را در مسير هنري راهنمايي و راهبري نمايد .
در اين راستا آموزش نيز يکي ديگر از تمرکز هاي اينجانب بوده است که خداي را شاکرم که در اين مسير موفق به انتقال آموخته هايم به بسياري از هنر جويان شده ام و برخي از آنها نيز موفق به کسب جوايز بين المللي دنيا و نيز داراي جايگاه هنري قابل قبولي در کشور و بين الملل مي باشند که اين لذت بخش ترين احساس در زندگي من است.

ويژگي هاي آثار هنرمند

آثار استاد مخبري همزمان که فيگورها و محيط و فضا را واقع‌گرايانه ترسيم مي‌کند تلاش دارد تا از فرصت موجود براي عبور دادن واقعيت از ذهن و ذوق زيبايي‌شناسانه‌ي خويش بهره‌ها ببرد.

زنان و دختران، شخصيت‌هاي اغلب آثار مخبري را به خود اختصاص داده‌ و به عنوان روح و حيات زندگي و طبيعت، نمود يافته‌اند.

استاد مخبري با نقاشي در سبک سورئال تلاش کرده است، دغدغه انسان امروز و مسائل روز اجتماعي را به تصوير بکشد و آثار منحصر به فردي را ايجاد کند.

در اين نمايشگاه 36 اثر از هنرمند به نمايش گذاشته شده است. آثار در سبک رئال و سورئال به تصوير کشيده شده اند و هريک بر اساس دريافت ها و برداشت هاي هنرمند از جامعه و اتفاقات روزمره مي باشد.

براي آشنايي بيشتر در زير بخشي از مقاله استاد شهرام زعفران لو در خصوص آثار فخر الدين مخبري را قرار داده ايم:

نگاه نقاشانه به واقعيت زنانه (تحليلي بر نقاشي‌هاي فخرالدين مخبري)

هنر کلاسيک هنر پرزحمتي است. زمان‌بر و نيازمند صبر و شکيبايي هنرمند است. علاوه بر اين، فرايند توليد هنر مي‌تواند سرشار از فوران ايده‌ها و بروز خلاقيت‌ها باشد. هنر غيرکلاسيک از اين عطيه کمتر برخوردار است. زيرا زمان طولاني آفرينشِ اثر هنري در هنر کلاسيک، فرصت را براي تامل، تمرکز و ايده‌يابي‌هاي نوين فراهم مي‌سازد.

هنرمند در چنين بازه‌ي زماني فرصت تجربه و نوآفريني و ديگرگونه ديدن را داراست. فخرالدين مخبري واجد چنين موهبتي است. او همزمان که فيگورها و محيط و فضا را واقع‌گرايانه ترسيم مي‌کند تلاش دارد تا از فرصت موجود براي عبور دادن واقعيت از ذهن و ذوق زيبايي‌شناسانه‌ي خويش بهره‌ها ببرد.

بنابراين، بافت آثار، در کنار نور و رنگ و از همه مهمتر ترکيب‌بندي، جهاني را بازنمايي مي‌کند که ابتدا هنرمند مي‌بيند و سپس به تصور در مي‌آورد. فضاهايي رؤياگون در کنار آميختگي و همنشيني انسان و طبيعت، زيستي را در مقابل چشمان مخاطب به ظهور مي‌رساند، که در نهايت سادگي و بي‌پيرايگي، واقعيت نويني را خالق است.

در نقاشي از مناظر و فضاهاي بکر و طبيعي، مخاطب به دنيايي خيال‌انگيز دعوت مي‌شود. اين دعوت هيچ پيش‌نياز و پيش‌داوري را ضروري ندانسته و حضور و وجود بيننده را خالص و نجيبانه پذيراست.

زنان و دختران، شخصيت‌هاي اغلب آثار مخبري را به خود اختصاص داده‌ و به عنوان روح و حيات زندگي و طبيعت، نمود يافته‌اند. زنان از چنان منش و کنشي برخوردارند و با روان و سرشت زيست انساني، هماهنگ و يکپارچه‌ هستند که جنس ديگري از خصائل بشري را در نبود مردان به نمايش مي‌گذارند.

نگاه زنان بر خلاف بسياري از آثار که نااميدانه و ياس‌آلود به نظر مي‌رسند، علاوه بر آنکه با زندگي در آميخته‌اند، با چشم دوختن به بيرون قابِ نقاشي‌ها، جهاني وراي زيست معمول را به جستجو نشسته‌اند. چشمان زنان خودبسنده‌اند و فاقد نگاه‌هاي جنسيتي به نظر مي‌رسند. آنان با حسرت و ناتواني در انتظار مردان نيستند.

حتي وقتي در اثري با حيات زيباي زميني مواجه مي‌شويم که در آن انساني به چشم نمي‌خورد، نشانه‌هايي احساس مي‌کنيم که ميل بر هم‌نشيني زن در دامان طبيعت را ابراز مي‌دارند. رودخانه و آب، از جمله‌ي اين نشانه‌ها به شمار مي‌روند؛ جاري، پويا، لطيف و حيات‌بخش.

زيستن در چنين حال و هوايي، از هر گونه تنش و آشفتگي مبراست. جهان آرام است و زنان مايل و راغب به ماوراي آن. پيچيدگي و رازورزي در بستري اينچنين، در سکوتي نرم، موج مي‌زند و ما را به تدبر و درنگ در عميق‌تر ديدن و لمس کردن لايه‌هاي نامکشوف محيط و فضا رهنمون مي‌شود.

گالري هنرهاي زيباي تهران به مديريت مريم فراهاني با هدف ارائه آثار هنري تجسمي تاسيس شده است. اين گالري با تمرکز بر آشنايي هرچه بيشتر با هنرمندان ايراني و بين الملل فعال، سعي در ارائه آثار ايشان و آشنايي جامعه هنري و علاقمندان به هنر با وجوه مختلف هنر دارد.

علاقمندان جهت بازديد از آثار اين نمايشگاه مي توانند در روز افتتاحيه از ساعت 16 و روزهاي عادي از ساعت 12 الي 20 به نشاني تهران، خيابان وليعصر، پايين تر از توانير، پلاك 2468 ، واحد 3 مراجعه نمايند.

گفتني است، گالرى در روزهاى شنبه تعطيل مى باشد.

پیمایش به بالا