ايران در فهرست برندگان جشنواره جهاني معماري ۲۰۲۲

سه پروژه ايراني در پانزدهمين دوره جوايز جشنواره جهاني معماري برنده جايزه شدند.

به گزارش گالري آنلاين به نقل از هنرآنلاين، اسامي برندگان «جشنواره جهاني معماري» با حضور پروژه‌هاي معماري سراسر جهان از جمله ايران، پرتغال، مالزي، فنلاند، مکزيک، ترکيه، استراليا، ژاپن، هند و بريتانيا اعلام شد. ۴۲۰ اثر از بهترين ساختمان‌هاي تکميل‌شده جديد و پروژه‌هاي طراحي منظر، از ويلاهاي روستايي گرفته تا ساختمان‌هاي مذهبي معاصر و امکانات بهداشتي ساخته‌شده در دوران همه‌گيري کرونا را شامل مي‌شود.

موضوع اين دوره از جشنواره «همه با هم» است که به بررسي واکنش معماري به تجديد زندگي جمعي پس از همه‌گيري مي‌پردازد. برنامه امسال رويدادهاي زنده جشنواره جهاني معماري به دنبال تجزيه و تحليل نقش معماري در تعهدات به مبارزه با تغييرات آب و هوايي است. علاوه بر ساختمان‌هاي تکميل‌شده، فهرست کوتاه الهام‌بخش‌ترين مفاهيم معماري نوين در دسته پروژه‌هاي آينده نيز به نمايش ‌گذاشته شده است.

جشنواره جهاني معماري يک برنامه جوايز با داوري زنده است که معماران راه يافته به مرحله نهايي پروژه‌هاي خود را به صورت زنده در اتاق‌ها داوري به هيات داوران ارائه مي‌دهند. برندگان هر رده براي جوايز نهايي ساختمان جهاني سال، چشم‌انداز سال، پروژه آينده سال و فضاي داخلي سال رقابت کردند. براي اولين بار از زمان شيوع همه‌گيري، جشنواره جهاني معماري ۲۰۲۲ به عنوان يک رويداد حضوري در ليسبون از ۳۰ نوامبر تا ۲ دسامبر برگزار شد.

هيات داوران بين‌المللي امسال شامل ماريو کوچينلا، تريسي ميلر، سانجي پوري، گونچا آريک چاليشکان، پيتر کوک، يويي تزوکا، و شين اوتول ، اوا جيريچنا، عيسي دياباته، ناديا ترومپ، جو نوئرو، آن لاو و نايجل کوتس بودند.

ساختمان جهاني سال

برج Quay Quarter در پانزدهمين جشنواره سالانه جهاني معماري (WAF) که در ليسبون برگزار شد، به عنوان ساختمان سال ۲۰۲۲ جهاني معرفي شد. اين برج ۲۰۶متري که در نزديکي خانه اپراي سيدني قرار دارد توسط استوديو 3XN طراحي شده است. اين ساختمان اداري که به صورت يک دهکده عمودي طراحي شده، فضاهايي را فراهم مي‌کند که بر همکاري، سلامت، رفاه و تراس‌هاي خارجي تمرکز دارد. برج داراي نمايي است که دريافت گرماي مستقيم را کاهش داده و تهويه طبيعي را به ساختمان مي‌بخشد اما علت تميز کردن هوا را مي‌توان در باغ‌هاي عمودي دانست که در پايين ساختمان قرار مي‌گيرند.

پروژه آينده سال

پروژه «مسير رويايي» اثر استوديو معماري کات از ايران به عنوان پروژه برنده در بخش پروژه آينده سال ۲۰۲۲ معرفي شده است. اين پروژه در حال تکميل است و مهدي کامبوزيا مسئوليت اين پروژه را به عهده دارد. «مسير رويايي» يک مسير پياده‌روي و دوچرخه‌سواري شهري را در بخش غربي مجموعه اراضي عباس آباد به خيابان وليعصر تهران متصل مي‌کند.

داوران، اين پروژه را يک مفهوم معماري و شهرسازي بومي توصيف کردند که با عنوان پروژه و جاه‌طلبي به حيات خود ادامه مي‌دهد و ضمن تبريک به اين پروژه به خاطر شکل هندسه‌اي کنترل شده‌اش، پيوستگي شگفت‌انگيزيش که بين الگوي خيابان‌هاي شهر و مقصد جديد پارک را رقم زدند، ستودند.

فضاي داخلي سال

 کتابخانه کودکان پينگتان با طراحي استوديو معماري Condition_Lab بهترين فضاي داخلي سال ۲۰۲۲ انتخاب شده است. اين کتابخانه چيني يک سازه چوبي کوچک است که از گونه‌شناسي سنتي «خانه‌هاي دونگ» استفاده مي‌کند و اساساً از دو پلکان مارپيچ در هم تنيده تشکيل شده است. ارزش اين پروژه در حفظ فرهنگ سنتي براي کاربران جوان، نظم و انضباط متمرکز است و اهميت اجتماعي معماري را نيز برجسته مي‌کند.

داوران تحت تأثير ساخت سنتي اين مرکز قرار گرفتند و معتقدند که کاربران به راحتي مي‌توانند روي پله‌ها بازي کنند، به کتابخانه دسترسي داشته باشند و حتي با دوستان خود تعامل کنند.

چشم‌انداز سال

جايزه چشم‌اندازسال به  آتليه SHANCUN براي حفاظت و بازسازي چشم‌انداز منظر روستاي گائودانگ (Gaodang) اهدا شد. اين پروژه به عنوان برنده از بخش چشم‌انداز روستايي انتخاب شد.

جايزه عکاسي معماري

«استوديو ديد» برنده جوايز عکاسي معماري جشنواره جهاني معماري سال ۲۰۲۲ انتخاب شد. عکاسي از «مدرسه جدگال» روستاي سيدبار چابهار، پروژه‌اي از آرش علي‌آبادي با همراهي مهسا حسيني و نازنين مجاهد پروژه منتخب اين دوره شد.

جايزه VELUX ۲۰۲۲

پروژه «پرواز» اثر سجاد نويدي، محيا موسوي صدر و الهام بهادري (از دانشگاه هنر تهران) به‌عنوان برنده جايزه بين‌المللي VELUX ۲۰۲۲ در بخش Daylight Investigation پانزدهمين جشنواره جهاني معماري شناخته شد.

امسال دفاتر مشهور بين المللي از جمله فاستر، زاها حديد، استوديو گنگ، استوديو 3XN، نيهون سکي، معماران سفيد و استوديو Mecanoo در اين برنامه حضور داشتند. البته در کنار استوديوهاي معماري بزرگ، گروه‌هاي معماري کوچک نيز در جشنواره شرکت کردند.

پیمایش به بالا