هنرهایی که هم‌ردیف جواهرات سلطنتی بودند / افتتاحیه نمایشگاه «از فرش تا عرش»


احمد مسجدجامعی در مراسم افتتاح نمایشگاه خوشنویسی و قلمکاری «از فرش تا عرش» گفت : هنرهای سنتی و اصیل ایران در گذشته به پشتوانه‌ی خزانه‌ی سلطنتی تولید می‌شدند و هم‌ردیف با جواهرات سلطنتی و در گنجینه‌ی شاهی از آن‌ها نگه‌داری می‌شد. مانند شاهنامه «شاه طهماسبی» که به نام یک پادشاه خوانده می‌شود. این هنرها برای دیده شدن در عصر حاضر نیازمند توجه و حمایت مادی و معنوی هستند. عمومی کردن این هنرها بخشی از این توجه است. کار هنری چون ریشه در خلاقیت دارد، تکرارپذیر نیست. اگر تکرار شود صنعت است. جنبه‌ی هنری این آثار باعث می‌شود به سازمان‌ها و نهادهایی نیاز داشته باشیم که کار هنرمندان این رشته‌ها را تسهیل کنند. اگر این شرایط فراهم شود، این هنرهای اصیل جای خود را بین مردم باز می‌کنند.

این نمایشگاه یک کار نوآورانه است که در آن نقش‌های کهن دوره‌ی صفوی بازخوانی و بازتولید شده است که جذابیت‌های امروزی هم در آن‌ها دیده می‌شود. برای این مجموعه یک گروه از هنرمندان زحمت کشیده‌اند و این آثار حاصل یک کار گروهی است.

یکی از ویژگی‌های این آثار کارکرد پارچه و بوم به صورت همزمان در آن‌هاست. هنرها طوری با هم تلفیق شده‌اند که بخشی از اثر کارکرد بوم را دارد و بخشی دیگر کارکرد پارچه. در خوشنویسی هم اصل بداهه رعایت شده و ترکیب عناصر به خوبی شکل گرفته است. این مجموعه هم یک کار فنی مهندسی است و هم یک هنر تاریخی.

رفیع رضوی – مدیر مجتمع آفرینش‌های هنری «سلام»- که برپایی این نمایشگاه را بر عهده دارد نیز گفت : 36 اثر تلفیقی از هنرهای خوشنویسی و قلمکاری در نمایشگاه به نمایش گذاشته شده است. این مجموعه حاصل یک خرد جمعی است یک تیم هفت نفره است. امید گنجعلی و محسن سلیمانی خوشنویسی این آثار را بر عهده داشتند. دو سال و هشت ماه برای آماده‌سازی آن زحمت کشیده شده و یک گروه حرفه‌ای و مهار از هنرمندان قلمکاری روی این آثار کار کرده‌اند.

قلمکاری جزو هنرهایی است که رو به افول و زوال می‌رود و می‌توان با قرار دادن آن در کنار هنرهای دیگر از این زوال جلوگیری کرد. برخی مشاغل هم در حال تعطیل شدن هستند و اساتید این رشته‌های هنری خانه‌نشین می‌شوند. این تعطیلی‌ها تبعات زیادی از جمله بروز ناهنجاری‌ها در جامعه را در پی دارد. این هنرها قدمت زیادی دارند و برای ما هستند. اگر ما به دادشان نرسیم چه کسی می‌خواهد این کار را بکند. گاهی دولت نمی‌تواند در این زمینه کار کند و بخش خصوصی وارد کار می‌شود. در اینجا حرف از خلق اثر هنری نیست، بلکه خلق یک رویداد هنری است. بیش از 200 هنرمند در رابطه با هنرهای سنتی ایران در مجموعه مشغول فعالیت هستند که این نمایشگاه نتیجه‌ی بخشی از فعالیت آن‌هاست.همدلی، همفکری و همزبانی نیاز است که بتوان به درستی در این مسیر قدم برداشت.

او ادامه داد: ما در نمایشگاه «از فرش تا عرش» استانبول تجربه‌ی خوبی را پشت سر گذاشتیم. استانبول مهد خوشنویسی دنیاست، با این حال آن‌ها تحت تاثیر بداهه‌نویسی و ضخامت قلم هنرمندان ما قرار گرفته بودند. اواخر مهرماه نیز نمایشگاه را در امارات برپا خواهیم کرد.

نمایشگاه «از فرش تا عرش» از 25 مرداد تا سوم شهریورماه هر روز از ساعت 10 تا 19 و جمعه‌ها از ساعت 14 تا 19 در گالری شماره یک فرهنگسرای نیاوران به نشانی خیابان پاسداران، روبه‌روی پارک نیاوران میزبان علاقه‌مندان خواهد بود.

منبع : ایسنا

logo-samandehi