همکاریهای بینالمللی در بخش باستانشناسی، موضوع برنامه ˝رواق تماشا˝
به گزارش گالری آنلاین به نقل از هنرآنلاین، برنامه "رواق تماشا" با حضور دکتر محمد اسماعیل اسماعیلی جلودار(باستانشناس و استادیار دانشگاه تهران) با موضوع "سرمایهگذاری در بخش گردشگری" به روی آنتن رفت.
دکتر محمد اسماعیل اسماعیلی جلودار(باستانشناس و استادیار دانشگاه تهران) درباره همکاریهای بینالمللی در بخش باستانشناسی ایران گفت: ذات این رشته به گونهای است که میراث آن، میراث بشری است و اگر در نگاه کلان ببینیم این میراث متعلق به همه جهانیان است. بنابراین در کاوشهای باستانشناسی بین دانشگاهی، همکاریهای جهانی وجود دارد که در میان این همکاریها زمانی که ابزار تکنولوژیک برای کاوشهای باستانشناسی نیاز هست و متاسفانه در داخل کشور امکان دسترسی به آنها نیست ما برای رفع آن کمبود به سمت همکاریهای میان رشتهای می رویم.
وی افزود: آخرین پروژه باستانشناسی که با چینیها انجام دادیم، پیرامون ارتباط بنادر دریایی ایران با بنادر چین در اواخر دوره ساسانی است. در این میان یکی از مدرسههای طراحی صنعتی چین که غیرمرتبط با باستانشناسی است در یک پروژه تحقیقاتی برای تولیدات سفال، امروز به دنبال پیشینه و طراحی آن میروند و به بررسی بازار هدف به شکل بنیادی میپردازند و مطمئناً شرکتهایی که حمایت میکنند بهره خود را در تولیدات جدید که ذائقه فرهنگی یک ملت هست، دریافت خواهند کرد.
این استادیار دانشگاه تهران عنوان کرد: رشته باستانشناسی در سال 1313 در دانشگاه تهران تاسیس شده و در زمان دکتر عزتالله نگهبان دوره درخشانی را سپری کرده که به نوعی پدر علم باستانشناسی به شمار میآیند که خدمات ارزندهای از جمله در کاووشهای مارلیک انجام داده اند.
اسماعیلیجلودار بیان کرد: باستانشناسان یکی از اقشار فداکار این سرزمین هستند و بسیاری از بخشهای تاریک و اتفاقات بزرگ باستانشناسی که امروز از تختجمشید، پاسارگاد و یا نقش جهان و مساجد تاریخی صحبت میکنیم بیادعا و با کمترین امکانات مالی و مزایا به دلیل عشقی که به کارشان دارند به کاوش پرداختند تا به احیای هویت و فرهنگ باستانی کشور کمک کنند.
وی افزود: در دانشگاه تهران هر دانشجویی که بخواهد دوره کارشناسی خود را تکمیل کند باید یک ترم را کاوش عملی در دشت قزوین انجام دهد که تمام بزرگان باستانشناسی در این دورهها بودند و به نوعی دانش نظری که کسب شده باید در میدان عمل هم سنجیده شود. در حال حاضر در همین مکان، کاروانسرای مربوط به دوره صفوی در حال کاوش و بررسی است.
این باستان شناس اظهار کرد: متاسفانه در کشور ما به درستی از رشته باستان شناسی در ارتباط با سایر رشتهها استفاده نمیشود برای مثال در زمینه سدسازی یک باستانشناس میتواند پیشینه سدسازی منطقه را شناسایی کند و درباره آن اطلاعات بسیار مفیدی را به مهندسان ارائه کند.
فایل صوتی برنامه «رواق تماشا» از سایت شبکه قابل دریافت است.