کاوش باستان شناسان ایرانی و اتریشی در شمال غرب ایران
تپه آناقیزلی چورس در روستایی به همین نام در شهرستان چایپاره در شمال استان آذربایجان غربی واقع شده است. این محوطه در سال 1381 توسط اداره کل میراث فرهنگی آذربایجان غربی به ثبت ملی رسیده است. در اوایل سال 1394 بر اساس تفاهم نامه ای که میان پژوهشکده باستان شناسی کشور و دانشگاه اینسبورگ اتریش امضا شد طرفین توافق کردند که در یکی از محوطه های شاخص اورارتویی شمال غرب ایران اقدام به کاوش باستان شناسی نمایند.
مرضیه عباس زاده دانشجوی دوره دكتری باستان شناسی و از باستان شناسان حاظر در این پروژه در گفتگو با خبرنگار گالری آنلاین توضیح داد:
در این ارتباط آنها در استان های آذربایجان غربی و شرقی به بررسی میدانی پرداختند.
در حوزه آذربایجان غربی آنها به همراهی آقای دکتر شیرزاده مدیرپایگاه اورارتوشناسی بسطام اقدام به بررسی تپه آناقیزلی چورس نمودند.
در بررسی های اولیه، نمونه سفال های جمع آوری شده از سطح محوطه نشان می داد که در این محل یک سکونت بزرگ از اورارتوها وجود دارد. به همین منظور یک برنامه چهار ساله برای کاوش محوطه تدوین شد.
برنامه سال اول با حضور هیات مشترک اتریشی و ایرانی از 13 تا 26 مهرماه به انجام رسید. سرپرست هیات اتریشی بر عهده دکتر درویش زاده و هیات ایرانی بر عهده دکتر شیرزاده بود.د ر سال اول سه برنامه اصلی مورد توجه قرار گرفت.
اول: انجام مطالعات ژئومغناطیس سطح محوطه به منظور ارزیابی لایه های زیرین محوطه از جهت وجود یا عدم وجود ساختارهای معماری در محوطه بود. این مطالعات نشان میدهد که در این استقرار بزرگی در دوره اورارتو شکل گرفته است.
برنامه دوم: بررسی میدانی سطح محوطه به منظور شناسایی دوره های مختلف تاریخی در سطح محوطه. این مطالعات نشان داد که به احتمال استقراری از دوره نوسنگی تا دوران اسلامی در آن شکل گرفته است.ابزارهای سنگی بدست آمده در سطح محوطه به دوره نوسنگی تعلق دارند.
برنامه سوم: کاوش در مقیاس محدود در بخشی از سطح محوطه بود. در این کاوش دیوارهای قطور سنگی از دوره اورارتوها شناسایی شد.به نظر میرسد در دوره اورارتوها حدود سه هزار قبل شهر بزرگی در این محل شکل گرفته است. در فصل دوم که احتمالا اوایل سال آینده به انجام خواهد رسید کاوش گسترده سطح محوطه اجرا خواهد شد.