عکسهای تاریخی ایل بویراحمد منتشر میشود
حسن غفاری از چاپ کتاب عکس خود خبر داد و گفت: این روزها سرگرم مرور عکسهای خود از استان کهگیلویه و بویراحمد، برای چاپ کتابی در همین رابطه هستم.
وی ادامه داد: بخشی از این عکسها با عنوان "ایل بویراحمد یک نگاه از درون" موضوع پایاننامه دوره کارشناسی من بود که با هدایت استاد راهنمایم زنده یاد کاوه گلستان و راهنماییهای استاد جواد صفینژاد استاد پیشکسوت جامعه شناسی دانشگاه علوم اجتماعی تهیه کرده بودم. بعد از گذشت دو دهه از این زمان، آقای محمد نبی گوهرگانی که یک انسان فرهنگ دوست و علاقمند به مسائل قومی و تاریخی از استان کهگیلویه و بویراحمد است، به عنوان حامی، من را حمایت کرد و هزینههای چاپ این کتاب را متقبل شد تا این کتاب به چاپ برسد.
این کتاب شامل 150 قطعه عکس سیاه وسفید است که با نگاتیو سیاه و سفید به عنوان سندهای تاریخی و ماندگاری از وضعیت و روزمرگی مردم، نگاهی به اوضاع اجتماعی و فرهنگی ایلات، عشایر و طوایف این استان در دهه 70 دارد. از آنجایی که طی دو دهه اخیر شرایط و تغییرات بسیاری در حوزه پوشاک و فضاهای این استان بوجود آمده است تصمیم گرفتم این عکسها را در یک مجموعه کتاب منتشر کنم.
به احتمال زیاد نام این کتاب "بلوچ" خواهد بود. ضمن اینکه افشین شاهرودی عکاس، دکتر مهدی غفاری از پزشکان فرهنگی منطقه و دکتر ناصر فکوهی استاد برجسته علوم اجتماعی پیرامون عکسها، اوضاع اجتماعی دهه 70 در این استان و اهمیت عکس در علوم اجتماعی مقدمهای بر این کتاب نوشتهاند.
غفاری تغییرات این استان را در سالهای اخیر نیز به تصویر کشیده اما برای اولین بار به صورت کتابی مصور این عکسها به چاپ میرسد. او افزود : بعد از این نگاه سیاه و سفید، بار دیگر با نگاهی رنگی به این استان سر زدم و عکسهایی مرتبط با گسترش شهرها و تغییر فضای حاضر را به ثبت رساندم. قصد دارم این عکسها را در 3 کتاب مجزا به چاپ برسانم و به مرور زمان تضاد و تشابه این فضا را به مخاطب نشان دهم. این عکسها در حوزه مردم شناسی، علوم اجتماعی، جامعه شناسی بسیار تاثیرگذار است و به عنوان یک سند میتوان در بازنویسی قصهها، بازگویی و تصویرسازی روایتهای تاریخی، ساخت فیلم، تئاتر و... مورد توجه قرارداد.
در آن زمان که این عکسها را به ثبت رساندم، آموزش عکاسی و کارحرفهای به صورت سیاه و سفید انجام میشد و بیشتر عکاسان در طی آن سالها به دلیل فضای آموزشی و متریال موجود، سیاه و سفید کار میکردند. ضمن اینکه عکس رنگی رونق امروز را نداشت. برای ما هم کار با عکس رنگی سختتر بود و عکس سیاه و سفید به دلیل این که تمام کارهایش را خودمان میتوانستیم انجام دهیم راضیکنندهتر بود، بر عکس امروز که عکاسان آگاهانه عکس رنگی را تبدیل به سیاه و سفید میکنند،در آن زمان نگاه عکاسان و دانشجویان سیاه و سفید بود.
عکسها توسط حسین کریمزاده از عکاسان حوزه میراث فرهنگی انتخاب و علی باقری گرافیست در حال صفحه آرایی این کتاب است. این کتاب در قطع رحلی و در تیراژ 3 هزار نسخه به چاپ میرسد. از آنجایی که عکسها روایت کننده و سند روایی از زندگی مردم منطقه بویراحمد است، نمیخواستیم تبدیل به قطع فانتزی شود، به همین دلیل بهتر دیدیم که در قطع رحلی منتشر شود.
منبع : هنرآنلاین